УЦПД ЗАПОЧИЊЕ ТРЕЋУ ФАЗУ ПРОЈЕКТА „ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА“

Ужички центар за права детета започиње реализацију III трогодишње фазе пројекта „Образовање за права детета“, у сарадњи са организацијама цивилног друштва и основним школама у Србији, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Пројекат је заснован на одредбама Конвенције о правима детета, посебно оним која се тичу права сваког детета да учи и информише се о својим правима и да зна да она морају бити поштована у свакој прилици. Пројекат доприноси да:

• деца уче о својим правима у школи – како кроз предмет грађанско васпитање, тако и кроз примену образовања за права детета као интегрисани садржај у оквиру других предмета;
деца уживају своја права у школи: школа је безбедно место где су деца заштићена од насиља и дискриминације; где су деца информисана о својим правима и одговорностима и активно учествују у свим аспектима образовног процеса и живота школе; где се предузимајуефикасне мере ради осигурања доступности и квалитета образовања за сву децу.
Кључне активности пројекта су: тренинзи за наставнике о правима детета; тренинзи за чланове ученичких парламената о правима детета; примена образовања о правима детета у редовној настави у свим разредима основне школе – кроскурикуларни приступ; реализација акција ученичких парламената са циљем промоције права детета на нивоу партнерских школа; примена Индекса – Индикатора остварености права детета у образовном систему и унапређење права детета у школи; примена два креирана приручника о правима детета и то за рад са наставницима и рад са ученичким парламентима; даље богаћење ресурс пакета; пилотирање образовања за права детета на педагошким факултетима у којима се образују будући учитељи; трансфер знања на нове школе од стране партнерских модел школа; програм интеркултуралне размене.

4 thoughts on “УЦПД ЗАПОЧИЊЕ ТРЕЋУ ФАЗУ ПРОЈЕКТА „ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА“

 1. Поштовани,
  Ја сам Марина, наставница Италијанског језика и Грађанског васпитања у ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару. Веома смо заинтересовани да се прикључимо Вашем пројекту, пре свега јер смо окренути добробити деце и остваривању њихових права у школама и окружењу.
  На часовима грађанског негујемо емпатију и разумевање, учествујемо у добротворним и волонтерским акцијама у складу са планом и програмом за Грађанско васпитање. Као Амбасадор циљева Одрживог развоја Уједињених Нација, радим са мојим ученицима на подизању свести о глобалним потребама човечанства. Такође носиоци смо многобројних диплома за учешће на конкурсима (више ознака квалитета за eTwinning пројекте, затим „Рука у тесту“, „Крв живот значи“, „Мали Пјер“ и сл.) Имамо искуства и са разменама одељења, на пример прошле године смо 7 дана били у Италији преко Интеркултуре Зајечар, а затим су нам вршњаци из Италије узвратили посету.
  Молим Вас да ми пошаљете начин учешћа у пројекту уколико је могуће да вам се придружимо.
  Срдачан поздрав из Зајечара,
  Марина Станојловић Мирчић

  1. Поштована Марина,

   Хвала Вам пуно на свим информацијама и заинтересованости да се прикључите пројекту. Молим вас да пажљиво пратите наш сајт наредних дана јер ћемо овде објавити конкурс за прикључивање нових школа. У јавном позиву ћете пронаћи све информације, услове и докуметацију за аплицирање.

   Срдачан поздрав,
   ОПД тим

 2. Поштовани,
  Ја сам Драгана, педагог и помоћник директора у ОШ “ Десанка Максимовић “ у Чокоту код Ниша. Наша школа је увек била пројектно оријентисана, тако да смо заинтересовани да се прикључимо вашем пројекту.
  Били смо модел школа за југоисточну Србију за инклузивно образовање па смо 2012.године били добитници Светосавске награде.
  Део смо Дилс пројекта од кога смо имали доста новчана средства за куповину дидактичких средстава за примену инклузије у настави.
  Такође школа има ознаку квалитета за eTwinning пројекте. Тренутно аплицирамо пројекат у оквиру Еразмус+, а чланови смо Школа мира и Школа без насиља.
  Ми смо и школа Развионица – Вежбаоница, тако да често имамо студенте на пракси.
  Већина наставника има објављене радове на конкусима у земљи и иностранству на тему: инклузивно образовање, професионална оријентација и каријерно вођење, пројектна настава, тематско планирање, примена слободног софтвера у настави итд.
  Срдачан поздрав,
  Драгана Леповић Стефановић

  1. Поштована Драгана,

   Хвала Вам на заинтересованости, молим Вас да погледате детаље конкурса и да у складу са тим пошаљете тражену документацију на мејл адресу организације задужене за Ваш округ.

   Срдачан поздрав,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *