ОСНОВЦИ ИЗ НИША НА ПРОГРАМУ РАЗМЕНЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ 40 основаца иза Ниша, из партнерских школа „Учитељ Таса“ и „Стефан Немања” тренутно борави у дечијем селу у Трогену у Швајцарској. Иако нам временски услови у први мах нису ишли на руку, и полазак је морао да буде померен за један дан, деца су безбедно путовала и стигла на своје одредиште, захваљујући доброј организацији свих укључених страна.

Током двонедељне интеркултуралне размене деца ће имати прилику да науче много тога о различитим културама и интеркултуралности, а такође и да научено примене у пракси током размене са групом вршњака из Пољске. Такође, деца ће на крају размене креирати акционе планове које ће спровести у својим школама и локалним заједницама, у циљу повећања партиципације и остваривања права детета у школама. Поред радног дела размене, ови основци у дане викенда имају екскурзије – до сада су посетили Луцерн и Ст. Гален, а очекују их одлазак за Цирих и Технораму – музеј техничких и научних достигнућа.
Као и до сада, очекујемо да се група врати препуна утисака које ће пренети својим вршњацима у школи али и другим младим људима у Нишу. Обзиром да пројекат „Образовање за права детета уводи новине од 2019. године, сигурни смо да ће бити још вршњака из других школа који ће бити заинтересовани да чују о овом програму.
Такође, по повратку, млади учесници размене ће имати завршну радионицу на којој ће се осврнути на време проведено у дечијем селу и на оно што су добили на размени, на промене којима је програм допринео, а такође ће заједно са родитељима урадити општу евалуацију целог програма размене.

Програм размене је део пројекта „Образовање за права детета“, коју спроводи Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб, уз помоћ Песталоци дечије фондације.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *