Учење на даљину – онлајн часови о правима детета

Због новонастале ситуације у којој је приоритет очување здравља сваког детета и одраслих, и у школи “Доситеј Обрадовић” у Врању приступили смо онлајне настави. Ово је велика новина како за децу тако и за наставнике који се труде да на што бољи и креативнији начин пренесу знања ученицима. Изазови су различити, дешава се на пример да ученик не може да се снађе са великим бројем мејлова који наизменично пристижу од наставника из свих предмета.

Као наставник Технике и технологије желим да поделим своја позитивна искуства у реализацији онлајн часова о правима детета који се налазе и у ресурс пакету на сајту www.opd.org.rs.

Гугл има бесплатан систем за образовне институције. Гугл апликација за образовање Google Classroom може да задовољи потребе сваке школе, сваког наставника и најважније сваког ученика.

За приступ Гугл учионици потребан је интернет који је у сваком тренутку доступан свима, а само коришћење Гугл учионице не захтева никаква материјална средства нити пак додатно улагање.

Све што је потребно за јесте да наставник креира учионицу и пошаље ученицима код за приступ.

Гугл учионица омогућава наставницима да шаљу обавештења свој деци или појединцима.  Дискусија се може водити у оквиру одељења уз могућност да наставници  и сами ученици деле ресурсе.  Наставници могу остављати коментаре на рад ученика који су видљиви само за одређене ученике или ако је  потребно за све у учионици. Наставник има могућност да додаје презентације, видео материјале за свој предмет, тестове, питања. Ученик има прегледно све на једном месту у вези неког предмета. Гугл учионица има и мобилне апликације које су доступне за Андроид уређаје које дају могућност корисницима да фотографишу и приложе задатке, дељење датотека из других апликација и приступ информацијама ван мреже.

Уз одговорно понашање у циљу очувања здравља, важно је обезбедити и квалитетан васпитно-образовни процес уз свакодневно онлајн дружење и социјализацију ученика. Мојим ученицима и мени је у овој ситуацији битан осецај блискости и припадност групи! То за сада постижемо преко Гугл учионице која је битан чинилац у нашим животима па је топло препоручујемо и вама.

 

Уз најлепше жеље за добро здравље!  Ивана Здравковић са својим ученицима из Гугл учионице                                                                                              

    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *