У Нишу одржана обука за нове партнерске школе

У Нишу је 17. маја 2019. године одржана прва од пет обука за нове школе на којој су присуствовали учитељи, наставници и стручни сарадници из школе домаћина ОШ „Свети Сава“, затим из ОШ „Бранко Миљковић“, ОШ „Бубањски хероји“ и ОШ „Десанка Максимовић“ из Чокота. Обука је акредитована и спровели су је трененри – реализатори програма из партнерске организације из Отвореног клуба.

Ова веома пажљиво одабрана и веома спремна група за рад је на самом почетку, још током представљања учесника показала висок степен разумевања теме права детета, јер су имали задатак да уз своје име кажу и појам који их асоцира да права детета, а почиње на прво слово њиховог имена или презимена..Тако смо могли да чујемо појмове као што су право на мир, игру и рекреацију, заштиту од насиља, дискриминације, право на идентитет, развој, и многе друге. Већ код прве активности се могло закључити да ће трененри имати тежак задатак. У наставку дана су учесници имали прилику да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, нарочито оним који се директно остварују у систему образовања, а такође су кроз активност симулације дискутовали о правима/потребама и жељама. Посебна пажња је посвећена партиципативној групи права и важности учешћа деце у животу школе, али и темама као што су формирање стереотипа и предрасуда који доводе до дискриминације и насиља.

Последњи сегменти обуке посвећени су детаљнијем представљању пројекта, постигнутих резултата, али и будућих планова и активности које ће се реализовати у новим школама. Такође, учесници су били веома заинтригирани и са пажњом посматрали представљање пројектног сајта са фокусом на ресурс пакет као драгоценим извором материјала, идеја и едукативних садржаја. Представљен је и ИНДЕКС као алат са којим ће школе убудуће радити на процени остварености права детета.

Оно што је било веома евидентно, а то је показала и евалуација, је да се учесницима допала обука, што су и изјавили тренерима након завршетка рада. Иако је ово област у којој већина учесника има доста знања, један нови осврт и нова перспектива су оно што им је највише значило и што им је пријало. Степен мотивисаности учесника је изузетно висок, што доказује да је направљен прави избор школа за даљу сарадњу.

Обука је реализована у склопу пројекта Образовање за права детета, који реализује Ужички центар за права детета са партнерима. Пројекат је подржан од стране Песталоци дечје фондације.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *