У КРАЉЕВАЧКИМ ШКОЛАМА ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Краљевачке основне школе укључене у пројекат ,,Образовање за права детета“, пригодним програмима обележиле су 20. новембар, Светски дан детета. Ове године тај датум имао је посебну симболику, јер се обележава тридесет година од потписивања Конвенције о правима детета. У ОШ ,,Живан Маричић“ направљена је презентација пројекта, из два дела. У првом делу, након поздрава директорке Јелене Стефановић, наши гости су имали прилику да погледају Игроказ Дејана Алексића, на тему дечјих права, у извођењу ученика шестог разреда. Родитељима, наставницима и гостима пројект је кроз презентацију до сада реализованих и у наредном периоду планираних активности, представила школска координаторка пројекта Данка Тешић. Најављен је и филм на тему дискриминације који припрема УП школе. Други део презентације био је преко седам радионица које су истовремено реализовали представници УП и Вршњачког тима уз подршку наставика. Радионице су биле отворене и посетиоци су имали прилику да гостују на њима. Обележавању Светског дана детета придружили су се и најмлађи ђаци.

У одељењу 12 радионицу о важности поштовања  школских правила осмислиле су и одржале Ана Церовина и Наталија Чукановић, уз подршку учитељице Марице Пауновић. Насмејана лица првака говоре колико им је пријао овакав начин рада. „Стоп насиљу“, назив је радионице коју су за 22 одељење осмислиле Дуња Ђурић и Дуња Влашковић.

Симулација конфликтних ситуација и различите игре које захтевају сарадњу обележиле су њихову радионицу. Кроз радионицу „Моја права“, коју су  за одељење 31  припремили и водили  другари   из УП: Анђела Бркушанин , Миа Павловић, Милован Јокић и Андрија Дакић,  малишани су научили о важности поштовања  дечјих права и последицама  кршења туђих права. У  групном раду илустровали су  своја права на  картицама. Гости који су овог дана посетили школу изразили су своје одушевљење активностима које се у школи спроводе. Ове активности које су део нашег акционог плана  пропратиле су и локалне телевизије.

И у ОШ „Димитрије Туцовић“, обележен је овај јубилеј, представом „Имам право да живим срећно и здраво“, која је одржана на часовима српског језика. Представи је претходио разговор са ученицима о значају Права детета, толеранцији и борби против насиља и дискриминације. У представи се на духовит начин супротстављају Мргуд, који је против дечјих права и доктор за проблеме, који брани дечја права. Посебно су истакнута следећа прва: право на образовање, право на име, право да дете живи са родитељима и право на слободу говора. Представа је оставила јак утисак на ученике. На часовима ликовног, цртали су радове на тему дечјих права, а на часовима музичког, ученици су слушали песме на ову тему. Часови историје били су посвећени историјату Конвенције о правима детета.

Овај важан јубилеј обележен је и у ОШ ,,Јово Курсула“. Активности предвиђене Акционим планом укључивале су и сценску реализацију игроказа Дејана Алексића, којим се на духовит начин говори о важности познавања Права детета, разликовању потреба од жеља и прихватању одговорносту које подразумева свако право. Игроказ су извели ученици шестог разреда, уз помоћ наставнице српског језика Јелене Беочанин.

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *