ОБЕЛЕЖЕН 20. НОВЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА У УЖИЦУ

Поводом обележавања Међународног дана детета и 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, у партнерским школама у Ужицу реализован је низ активности. Школе које су учествовале у обележавању овог датума су: ОШ „Нада Матић“, ОШ „Слободан Секулић“, Прва основна школа краља Петра II, из Ужица, ОШ „Алекса Дејовић“, из Севојна, ОШ „Петар Лековић“, из Пожеге и ОШ „Димитрије Туцовић“, из Чајетине.
Ученици, чланови ученичког парламента су разговарали са ученицима својих школа, као и са пролазницима о значају 20. новембра, а кроз мини анкете су добили одговоре о томе да ли знају шта се обележава 20. новембра, шта је Конвенција о правима детета, када је усвојена, који су њени основни принципи и наводили су права детета која су им позната. Након тога су добили занимљиве и едукативне поруке на тему права детета, исписане на обележивачима за књиге, које су израдили ученици.
У партнерским школама је изведен „Игроказ о правима детета“, аутора Дејана Алексића, који је изазвао позитивне реакције међу гледаоцима. Израђени су панои на којима је приказано богатство различитости (националност, вера, језик, способности, изглед), као и пано са правима детета. Постављена су изложбе фотографија и ликовних радова под називом „Ми знамо шта је срећа“, „Право на игру“, као и једнодимензионална фиктивна инсталација на којој су деца жртве насиља, са јасним порукама „Прекини ћутање“. Ученици су уз помоћ својих наставница израдили „Тихе књиге – пријатељи деце“, за ученике којима је потребна додатна подршка. 
Реализовано је неколико вршњачких радионица на тему предрасуда, стереотипа, дискриминације и насиља, под називом „Не веруј свему што видиш“ и „Одбацивање“.

Појединачне објаве можете погледати на сајтовима школа:

ОШ „Нада Матић“, ОШ „Слободан Секулић“, Прва основна школа краља Петра II, ОШ „Алекса Дејовић“, ОШ „Петар Лековић“.

Наведене активности су реализоване у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације, из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *