Студијска посета у ОШ „Учитељ Таса“ у Нишу

У оквиру студијске посете, која је планирана акционим планом пројекта “Образовање за права детета“, дана 24.10.2019. године школу “Учитељ Таса“ посетило је 15 наставника партнерских школа које су ушле у пројекат 2019. године: ОШ “Свети Сава“, ОШ “Бубањски хероји“, ОШ “Бранко Миљковић“, ОШ “Десанка Максимовић“ (просечно 4 наставника по школи).

Након пријема, наставницима се обратила директорка школе и координатор пројекта. Састанку су присуствовали из школе домаћина и наставници који су писали и реализовали наставне јединице, као и део Тима који је писао Акциони план и радио на Индексу. Укратко је направљен осврт на реализацију пројекта од 2012. године до 2019, а школска кооординаторка се потрудила да приближи процесе и потешкоће кроз које су школа и запослени прошли када су писали наставне јединице, када су писали и реализовали Акциони план, као и процес имплементације пројектне документације у школску документацију. Показано је како су се у Дневницима рада уписивали часови, како се наставне јединице уносе у лични план наставника, представљена је Студија безбедности и усвојени Правилници. Затим је Ученички парламент представио своје активности претходних година и планове за ову школску годину. Последњи део сусрета наставници су искористили тако што су се поделили у 2 групе. Једна група је присуствовала часу српског језика у 5. разреду који је реализовала наставница Светлана Медар (наставна јединица “Прва бразда“ Милована Глишића). Циљ часа је било упознавање ученика са Конвенцијом  о правима детета и њеном применом на тексту који је обрађиван. У уводном делу часа ученици су кроз дрво проблема именовали узроке тешког живота ликова из дела, а у следећој активности ученици су анализирали положај жене са наших простора пре 150 година и данас, као и положај детета по истом принципу. Свим ученцима подељене су картице са 40 чланова Конвенције о правима детета, и они су у малим групама трагали су за правима које је мајка из приче успела да оствари за своју децу у послератно време. Били су веома активни и одлично препознали велики број чланова Конвенције. Друга група је присуствовала радионици деце која су као ванредна група путовали у Швајцарску крајем августа 2019. године, и који су обрадили тему идентитета и дискриминације. На крају су чули искуства деце која су била на размени.

После часа и радионице сумирани су утисци који су били позитивни, остао је део за коментаре и питања. Гости из нових партнерских школа су навели шта им је све било корисно, па су тако навели да им је изузетно значајно била јасна и практична искуства о реализацији пројекта, посета часу, увид у правилнике, разговор са децом, а такође су изјавили да је посета добро организована.

Активности су саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

 

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *