СТУДИЈСКА ПОСЕТА НАСТАВНИКА У УЖИЦУ

У четвртак, 24.10.2019. године,  у Ужицу је реализована студијска посета за 30 наставника из ОШ „Алекса Дејовић“ из  Севојна, ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине, ОШ „Петар Лековић“ из Пожеге и ОШ „Слободан Секулић“ из Ужица. Поменуте школе су од ове године укључене у пројекат „Образовање за права детета“ и ово је једна од низа активности из Акционог плана за ову годину. Студијска посета је намењена хоризонталном учењу наставника и за сврху има трансфер знања и умења. Колеге из  ОШ „Нада Матић“ и Прве основне школе краља Петра II су припремиле неколико активности, како би се стекао увид у примере добре праксе и како би новоукљученим школама приказали на који начин се могу остварити циљеви пројекта.

Трансфер знања се одвијао у два пројектна сегмента:

  • деца уче права детета (кроскурикуларни приступ, ваннаставне активности);
  • деца живе права детета (рад Ученичког парламента, примена Индекса-индикатора остварености права детета у образовно – васпитном процесу).

Посета се истовремено одвијала, а наставници су обишли обе партнерске школе. Овом приликом наставници су посетили  интердисциплинарни  час „Не(једнакост) грађана и дискриминација“, где је приказано тематско повезивање  садржаја из историје, ликовне културе и музичке културе, са елементима права детета, а присутни су имали задатак да их уоче. Приказан је трансформативни дијалог, као методичка тема која је дала одговор како направити везу између садржаја предмета , личног искуства , критичког промишљања о проблему  и  трансформацији, односно одговорностима како можемо да мењамо стање и да допринесемо остваривању функционалних циљева часа.  Након ових активности вођен је разговор о часу, методама рада, правилницима који су настали у оквиру пројекта, као и о развојности пројекта. Разговарали смо  о  имплементацији  пројекта у школску документацију, Ресурс пакету  и идејама које могу да се примене у раду школе. Чланови Ученичког парламента су гостима приказали два квиза, на тему права детета и велики број активности које су осмислили и реализовали на пројекту. Уследио је обилазак школе, како би се приказали продукти – панои, тематски мурали, огласне табле, кутије поверења, кутије предлога, кутак Ученичког парламента.

По речима учесника , ова посета ће им помоћи у реализацији пројекта у њиховим школама и дати идеју шта и на који начин може да се реализује. Дискусија  је била јако корисна и допринеће квалитетнијем и чвршћем остваривању пројектних циљева, као и превазилажењу потенцијалних препрека и непознатих ситуација, на које су им указале колеге из ове две школе.

Студијска посета наставника је активност која се реализује у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације, из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *