Студијска посета наставника и стручних сарадника нових партнерских школа у Нишу

У петак, 25.10.2019.године, ОШ „Стефан Немања“ посетили су учитељи, наставници, директори и стручни сарадници четири нове партнерске школе: ОШ „Бубањски хероји“, ОШ „Десанка Максимовић“ из Чокота, ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Бранко Миљковић“. Циљ ове посете био је упознавање пројектних партнера са начином имплементације пројекта у свакодневне школске и ваншколске активности.

Теме посете биле су:

– примена Индекса

– часови са елементима права детета

– партиципација ученика

– интеркултурална размена ученика и наставника.

Гости су имали прилику да разговарају са директором школе, школским координатором, ученицима и наставницима директно укљученим у реализацију пројектних активности. Такође, имали су прилику да присуствују часовима са елементима права детета које су одржале Душица Марковић, професор математике и Ирена Сретић, професор разредне наставе. Након реализованих часова, вођена је дискусија о истим. Ирена Сретић: „У току дискусије, наставници партнерских школа су похвалили часове којима су присуствовали и изнели став да се види рад са децом на тему дечијих права. Такође, изнели су неке своје недоумице у вези са имплементацијом дечијих права кроз наставне јединице које треба да реализују са својим ученицима. Понуђена им је помоћ у било ком погледу око пројекта, осмишљавању активности, реализацији наставних јединица и сл.“ Душица Марковић: „Реализација часова са елементима права детета је увек задатак за промишљање. Имплементирати права и одговорности ученика на спонтан начин, када се раде образовни садржаји који су уско стручни, посебно је значајно и представља примену Конвенције. Час који сам реализовала подстиче код ученика слободу изражавања свог мишљења што је основни циљ сваког часа математике. Драго ми је да су колеге које су присуствовале часу, у необавезном разговору, рекле да их је час инспирисао и да ће неке делове користити у раду. Постер презентација коришћена у току дискусије након одржаног часа, намењена је управо делу за дискусију и предствља анализу и појашњење имплементације нематематичких садржаја у наставу математике.“

Посета је оцењена као веома корисна, како од стране гостију, тако и од стране домаћина. 

Активности су саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске. 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *