Студијска посета наставника школама „Светозар Марковић“ и „Јован Јовановић Змај“

У четвртак, 24. октобра 2019. године у студијску посету вишегодишњим партнерским школама „Светозар Марковић“ и „Јован Јовановић Змај“ у Врању, дошло је 28 наставника из основних школа које су се ове године укључиле у пројекат: „Доситеј Обрадовић“ из Врања, „Вук Караџић“ из Врања, „Предраг Девеџић“ из Врањске Бање и „Свети Сава“ из Владичиног Хана. Студијској посети присуствовала је и локална координаторка пројекта из УГ „NEXUS-Врање“ Сузана Пантовић.

У првом делу посете приказани су часови, по сценаријима о правима детета развијеним у току пројекта, кроз које су школе домаћини показале како Деца у школи уче о правима детета. У другом делу посете показали су кроз конкретне активности развијене у току пројекта, како Деца у школи живе права детета. Приказане активности се налазе у ресурс пакету и могу се преузети са пројектног сајта ОВДЕ.

У ОШ „Светозар Марковић“ у првом делу посете, 14 наставника партнерских школа присуствовало је часу одељењског старешине „Да ли су наша права угрожена“. Час је реализовала наставница Данијела Павловић у сарадњи са вршњачким тимом школе, у 6-3 одељењу. После реализованог часа гостујући наставници су дискутовали заједно са колегама из школе домаћина о посећеном часу али и о постигнутом циљу пројекта, да деца у школи у оквиру редовне наставе уче своја права: у оквиру часа одељењског старешине, кроз предметну наставу или кроз вршњачке радионице. Током календарске године се у сваком одељењу у школи реализује минимум 8 часова о правима детета. У реализацији студијске посете учествовали су: Вршњачки тим за права детета, Представници Ученичког парламента, директорка школе Тијана Ђокић, педагогица Јелена Стојковић Илић као и наставници ОПД тима: Саша Ристић, наставник информатике, Ненад Митић наставник математике, Ивана Стефановић и Весна Миљковић Ђорић учитељице. У исто време, у партнерској школи „Јован Јовановић Змај“, 14 гостујућих наставника, после добродошлице, уводне речи и инструкција о предстојећим активностима директорке школе Милене Маринковић и координатора Тима Образовање за права детета Милене Станковић,  присуствовало је часу „Увод у припремну наставу за завршни испит“, наставнице Милене Декић, са 24 ученика осмог разреда. После часа организован је састанак којем су се придружила 6 наставника: Љиљана Поповић и Снежана Николић, учитељице, Негован Митић, наставник енглеског језика, Индира Станковић, наставница биологије, Драгана Златановић, наставница хемије и Драгана Јањић, наставница ТИО. После дискусије о часу коме су присуствовали, наставници су рекли да им је у почетку пројекта било тешко, али да је данас много лакше, као и да многе идеје за реализацију часа чето добију од својих ученика. Закључили су да ученици који су још код учитеља учили о правима детета, су наставили да раде у тој области и мотивисани су за нове идеје и акције.

Наставници су описали по један свој час помињући и изазове на које су наилазили и како су их превазишли. Гостујућим наставницима су била врло корисна искуства и сугестије колега. Волели би да у својој школи одрже радионицу у којој ће ученици донети неку одлуку. После ручка и размене група реализован је други део трансфера.

Током другог дела посете у ОШ „Светозар Марковић“ приказан „Петошколски дневник“-филм о недискриминацији који је настао у оквиру пројекта као акција Ученичког парламента једне од претходних генерација. Након чега су са наставницима и ученицима из школе домаћина разговарали о филму и о активностима ученичког парламента. Током другог дела посете наставници партнерских школа видели су како ученици живе права детета у нашој школи: кроз обезбеђивање информисаности и учешћа у одлучивању. Школе су омогућиле ученицима несметано функционисање Канцеларије Ученичког парламента. Деца су такође свесна личних промена које су последица њиховог вишегодишњег учешћа у пројекту.

На основу анализе евалуационих листа закључак је да су сви наставници јако задовољни реализованом посетом. Најачи утисак на њих је оставио Ученички парламент и волели би да се овакве посете чешће реализују. 

У ОШ „Јован Јовановић Змај“ наставници су имали прилику да погледају представу „Живот без насиља за свако дете“ која је настала у оквиру пројекта као део акције Ученичког парламента, по сценарију ученика претходних генерација, за који је почетак и крај уобличила наставница Весна Продановић. После две године од извођења, представа је поново припремљена баш за ову прилику. Затим је приказан филм „Деца уче своја права“ који је настао у оквиру пројекта овог лета као део акције парламентараца. Наставници су изразили жељу да би волели да представа буде приказана и у њиховој школи, а да ће филм да прикажу својим ученицима на ЧОС. И гости и домаћини су кроз евалуацију изразили потребу за чешћим сусретима у циљу  размене искустава.

Пројекат Образовање за права детета у Врању реализује УГ „NEXUS-Врање“ преко Ужичког центра за права детета а финансира Песталоци дечја фондација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *