Реализована акција ученика- Да сви знамо своја права у ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву

У првој половини октобра у ОШ „Светозар Марковић“ реализовано је низ активности које се ученици, чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима школе, осмислили након обуке о правима детета.  Део активности је био усмерен на промоцију права детета и саме Конвенције као базичног документа која се од сада налази на улазним вратима учионице намењене првенствено раду Ученичког парламента и Вршњачког тима. Периодично, а посебно током Дечје недеље, на ОПД инфо пулту ученицима су биле на располагању брошуре о насиљу, лифлети о правима детета и други информативни материјали у вези са школским темама.

Током Дечје недеље, тачније 8. и 9. октобра, ученици седмог разреда са наставницом Аном Милуновић припремили су форум представу. На часу одељењске заједнице ученика 3. разреда појам породичног, али и других облика насиља, представили су кроз цртани филм и форум представу на основу дела „Љутити човек“, Гро Дале и Свен Нихус. Старији ученици су били задивљени и пријатно изненађени „зрелим“ одговорима и спремношћу трећака да одговоре на форум представу. Закључак свих учесника у овом делу ученичке акције је да коришћење форум представа представља изузетан начин за суочавање и освешћивање појаве насиља, посебно кроз књижевна дела која га имају у својој тематици. А будући да су ученици након вршњачке едукације похрлили у школску библиотеку да позајме књигу по којој је рађена форум представа, закључили смо да је вршњачка едукација у овом облику одлична и као вид промоције читања.

Један број ученика се кроз ученичку акцију определио за креирање видео записа на тему права детета у образовању. Ученици су својим мобилним телефонима, током школског одмора у дворишту школе или у холу за инфо пултом интервјуисали ученике и наставнике, и уз помоћ школске координаторке монтирали снимке у кратак видео запис о правима детета и пројекту ОПД у нашој школи.

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Кратак филм о правима детета у школи „Светозар Марковић“:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *