РЕАЛИЗОВАНЕ СТУДИЈСКЕ ПОСЕТЕ ЗА НАСТАВНИКЕ КРАЉЕВАЧКИХ ШКОЛА У ПРОЈЕКТУ

Студијске посете намењене наставницима реализоване су у две краљевачке основне школе – ,,Браћа Вилотијевић” и ,,Чибуковачке партизани”. Ове године једна од ,,старих” школа у пројекту Образовање за права детета, ОШ ,,Светозар Марковић”, представила се у простору ОШ ,,Браћа Вилотијевић”, која припада групи ,,нових” школа у пројекту. На овај начин смо пружили прилику и да се једна од школа касније укључених у пројекат представи и покаже своја искуства и постигнућа у реализацији пројектних активности. На основу тога планиран је и садржај за студијску посету одржану у ОШ ,,Браћа Вилотијевић”. У самом уводу у догађај, Александра Јованкин Алексић из Удружења ,,Имам идеју” (локални партнер у ОПД пројекту) подсетила је укратко на циљеве, структуру И ток пројекта у школама од 2013. године и указала на његов значај у локалној средини. Потом је школска координаторка, педагог Весна Богићевић, представила кључне ефекте пројекта на статус права детета у ОШ ,,Браћа Вилотијевић”, а део чланова и чланица Ученичког парламента представио је ученичке акције настале током пројекта. Представнице ОПД тима из ОШ ,,Светозар Марковић”, Невена Мартић (школска координаторка) и Ана Милуновић (наставница српског језика) представиле су садржаје којима је илустрован део кључних активности и промена постигнутих током пројекта у овој школи. Један део студијске посете Невена Мартић је посветила презентовању активности које су се у њиховој школи реализовале у последње три године кроз пројекат ,,Образовање за права детета’’. Кроз бројне креативне и иновативне часове, тематску наставу, ваннаставне активности успели су да приближе наставницима ,,нових’’ школа у пројекту како деца живе дечја права у школској средини. У последњем сегмену нашег сусрета наставница српског језика Ана Милуновић представила је  садржаје тематске недеље у оквиру теме поштовања права детета, под називом ,,Кад сам био/била мали/мала’’, коју су реализовали ове школске године. Посебну пажњу посветила је  представљању дебате са темом: ,,Најбољи интерес Вањке је што га је деда послао на занат’’, кроз низ часова које је осмислила и реализовала са ученицима шестог разреда. Основа дебате је књижевно дело, приповетка ,,Вањка’’ Антона Павловича Чехова. Након обраде књижевног дела, која се одвијала на редовној настави, ученицима су подељени задаци, улоге у оквиру сваког разреда. Организована је припрема за дебату путем Гyгл учионице, са критеријума које треба да испуни сваки ученик који жели да се определи за говорника, судију или публику. У првом он лине сусрету такмичило се четири одељења шестог разреда, да би у завршној дебати било организовано финале са два најуспешнија одељења.

Друга студијска посета одржана је у ОШ ,,Чибуковачки партизани”. Наставнике и учитеље из гостујућих школа најпре је поздравила директорка школе и школска координаторка у ОПД пројекту Катарина Здравковић. ОПД тим школе осмислио је веома садржајну агенду с циљем да представи најважније рефлексије пројекта на побољшање статуса права детета у школи. Учитељица Борјанка Дебељак и наставница Биљана Хаџиахметовић прдставиле су два ОПД часа, после чега су уследиле анализа, коментари и дискусија у оквиру групе. Посебну пажњу презентерке су обратиле на процес и значај трансформативног дијалога као дела ОПД часа. Ученичке акције, са акцентом на партиципацију ученика, представила је Александра Славковић, а из перспективе ученика говорили су чланови и чланице Ученичког парламента. Напослетку је педагошкиња Ана Милановић презентовала неке од кључних докумената насталих кроз пројекат и укључених у званичну школску документацију, као и процедуре развијене за случајеве нарушавања права детета.

У обе студијске посете учествовало је 30 учитеља и наставника из ,,нових” школа у пројекту, а резултати евалуације указују на добру организацију догађаја и квалитетан и применљив садржај.

Активност је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

One thought on “РЕАЛИЗОВАНЕ СТУДИЈСКЕ ПОСЕТЕ ЗА НАСТАВНИКЕ КРАЉЕВАЧКИХ ШКОЛА У ПРОЈЕКТУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *