РЕАЛИЗАЦИЈА АКЦИОНИХ ПЛАНОВА УЧЕНИКА КОЈИ СУ БОРАВИЛИ У ДЕЧЈЕМ СЕЛУ ,,ПЕСТАЛОЦИ“ У ТРОГЕНУ У ШВАЈЦАРСКОЈ

Ученици 7.разреда Прве основне школе краља Петра II и Основне школе ,,Нада Матић“ који су боравили у дечјем селу ,,Песталоци„ у Трогену у Швајцарској у периоду од 17.септембра до 1.октобра 2019.године учествовали су у програму интеркултуралне размене са ученицима из Северне Македоније и Швајцарске. Они су током ове размене учествовали на  радионицама на којима су обрађивали различите теме из друштва као што су: интеркултурално образовање, разумевање различитости, права детета, антидискриминација, идентитет, стереотипи, прeдрасуде, групни рад, глобално загревање. Ученици су добили задатак да по повратку у Србију реализују акционе планове на теме о којима су учили у Дечјем селу.  Четири групе ученика из Прве основне школе краља Петра II одржале су међувршњачке радионице у својој школи. Две групе су одржале радионице на тему идентитета ученицима 5.и 6. разреда. Ученици су кроз разне игре упознавања и кроз модел ,,црног лука“ покушали да објасне својим другарима тему идентитета и да их мотивишу да размишљају о томе како треба да уважавају личности других особа и да прихватају разлике међу људима. Трећа група ученика је са другарима из 3.разреда обрађивала тему тимског рада и они су у групама правили стазу од папира којом иде кликер. Победник је била она група која је направила стазу којом је кликер најдуже ишао. Деца су уживала у заједничком раду и била веома креативна. Четврта група ученика је на својој радионици обрадила ,,Албатрос“ културу. Они су са својим друговима из одељења дискутовали на тему стереотипа, дискриминације и родне равноправнсти.

Радионице из Акционог плана су реализоване и током студијске посете ,,Деца деци“ у којој је учествовало 15 ученика из Основне школе ,,Димитрије Туцовић“ из Чајетине и Основне школе ,,Алекса Дејовић“ из Севојна.

Наведене активности су реализоване у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације, из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *