Краљево – Академија поводом Међународног дана људских права и обележавања 30 година од усвајања Конвенције о правима детета

Током новембра и децембра школске 2019/2020. године чланови Тима за Образовање за права детета из ОШ ,,Светозар Марковић“ радили су на припреми програма којим смо обележили јубилеј, 30 година од усвајања Конвенције о правима детета. Чланови Тима написали су сценарио, креирани су видео записи са бившим и садашњим ученицима у вези са правима детета и учешћу пројекту, креиране су презентације у вези са темом, представљен је програм интеркултуралне размене као привилегија школа учесника у пројекту, представљена су појединачна права кроз рецитале и скечеве, формиран је мешовити хор од наставника, родитеља и ученика из готово свих разреда који је поред пригодних песама отпевао и представио химну ОПД-а. Награђени су ученици који су своје песме о правима детета послали на литерарни конкурс који је наш Тим расписао. Остварена је сарадња са Средњом музичком школом „Стеван Мокрањац“, са биоскопом Кварт, Културним центром Рибница. Подршку за реализацију ове активности имали смо од нашег локалног партнера, Удружења „Имам идеју“, а гости су нам били и ученици и представници осталих пет школа у пројекту. Програм који смо припремили је са више аспеката значајан, а првенствено због:
– развијања осећаја припадности школи код ученика и родитеља који су учествовали и присуствовали програму,
– развијања осећаја колегијалности, подршке и сарадње међу запосленима,
– због представљања постигнућа и значаја који пројекат Образовање за права детета има за нашу школу и заједницу,
– због развијања сарадње међу школама у нашем граду, дељењу примера добре праксе, искустава и хоризонталног учења,
– због актуелизовања теме људских права и права детета у нашој заједници.
Програм је представљен пред пуном салом биоскопа Кварт, медијски пропраћен адекватним прилогом на локалној телевизијској станици и интернет порталу Круг. ТВ прилог можете погледати ОВДЕ.

Догађај је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Школски координатор пројекта ОПД,
Невена Мартић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *