„Пепо Крста“ на 61. Републичком зимском семинару

Традицуонални 61. Републички зимски семинар и ове године се одржава у Београду, на Филолошком факултету у периоду од 7. до 9. фебруара 2020. године. Програм семинара осмишљен је тако да постоје предавања у ПЛЕНАРНОМ ДЕЛУ и рад у СЕКЦИЈАМА. У два дана наставници могу да изаберу чак 26 различитих секција, односно, сваки наставник може да посети по две секције у оба дана. Пријава за секције завршена је у новембру. На адресу Друштва стигао је велики број предлога и у великој конкуренцији изабрана је и наша радионица – Посебан приступ обради нове наставне јединице у програму шестог разреда Овај дечак се зове Пепо Крста.

Радионица је настала на основу одржаног угледног часа Овај дечак зове се Пепо Крста, Милован Данојлић, реализованог у оквиру студијске посете – активности пројекта Образовање за права детета. Аутори часа су Ана Милуновић, Олга Дробњак, Невена Мартић и Кристина Трујић. Презентацију су, према речима многобројних слушалаца, у слушаоници 22 Филолошког факултета у Београду, веома успешно одржале Невена Мартић и Ана Милуновић, једна из угла школског библиотекара и координатора ОПД пројекта, друга из угла наставника српског језика, а у свој начин рада укључиле су и знање стечено на обукама, акредитованим семинарима и током реализације пројекта у нашој школи.

Основне етапе у радионици биле су:

1) представљање концепта угледног часа – инеграција права детета у обради наставне јединице

2) приказ урађеног наставног средства – сарадња наставника и школског библиотекара

3) хоризонтално повезивање – пут до доброг часа

4) представљање ресурс пакета на веб сајту пројекта са посебним освртом на наставне јединице за српски језик

Након завршених радионица, колеге су имале само речи хвале. У публици се нашло много познатих лица, и на тој подршци им неизмерно хвала. Драго нам је ако смо успеле да пренесемо део енергије коју Тим за Образовање за права детета наше школе има.

 Пројекта  „Образовање за права детета“ реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Ана Милуновић и Невена Мартић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *