ДЕЦА ИЗ ШЕСТ КРАЉЕВАЧКИХ ШКОЛА УЧЕСТВОВАЛА У ПРОГРАМУ ИНТЕРКУЛТУРАЛНЕ РАЗМЕНЕ

Први овогодишњи термин за Програм интеркултуралне размене у Трогену припао је групи школа из Краљева, које учествују у пројекту ,,Образовање за права детета“. Поред две школе одраније укључене у пројекат – ОШ ,,Светозар Марковић“ и ОШ ,,Чибуковачки партизани“, ове године се Програму размене придружују и нове четири школе ,,Живан Маричић“, ,,Јово Курсула“, ,,Димитрије Туцовић“ и ,,Браћа Вилотијевић“. Ширење мреже школа наметнуло је нове изазове и искуства и када је реч о овом сегменту нашег пројекта, а добра припрема групе од шест супервизора и четрдесеторо деце потврдила се као основни предуслов добре реализације путовања и самог програма. Група из Србије све време боравка у Дечјем селу Песталоци имала је заједничке активности са групом деце из Северне Македоније. Деца су веома брзо успоставила контакт и језик није представљао баријеру у комуникацији.

Идентитет је била прва тема на радионицама. Кроз низ занимљивих и динамичних радионица, деца су могла да размисле о свом идентитету, искажу своје мишљење, дају конструктивне предлоге и активно учествују. Такође, кроз разне игре могли су да развијају комуникацију и тимски рад. Ученицима су радионице, и разне активности којима су се бавили на њима, биле веома забавне и трудили су се да максимално буду укључени у њих. Иако су током радионица супервизори имали улогу преводилаца, деца су била охрабрена да комуницирају на енглеском језику, у чему су се показали као јако успешни. Дакле, ово путовање је за њих била идеална прилика и да тестирају своје знање енглеског језика.

Остале теме програма биле су дискриминација, стереотипи, утицај друштва на појединце и слично. Кад год би време дозвољавало, радионице су реализоване на отвореном. Деца су активно учествовала на овим радионицама, били су отворени за дискусију о разним темама. Током једне од радионица учесници су имали прилику и да се покажу као сјајни кувари, забављачи, глумци и водитељи. Једна од радионица била је одржана у Сент Галену, где су деца имала задатак да одраде одређене ствари са листе коју су добили, при чему су били подељени у мешовите групе. Деца су показала да се добро сналазе на непознатој локацији и нико се није издвајао из своје групе.

Традиционално организована екскурзијска путовања и ове године су била прави ексклузивитет. Посете Технорами, Рајниним водопадима, Боденском језеру, али и упознавање Цириха и Луцерна, постале су део незаборавног искуства. Уживање у снегу и познатом алпском пејзажу обезбедио је одлазак на оближњи врх Сантис.

Размена је била од великог значаја за ученике, јер су кроз њу могли да се упознају са другом културом, да виде какав је систем школовања у другим државама, као и да упознају и стекну нове пријатеље. Кроз радионице су могли да се упознају са проблемима које могу да сретну у школи или у свакодневном животу, али и да науче како да их реше.

Интеркултурална размена је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Дејан Алексић, Милош Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *