Одржане акредитоване обуке за права детета у Нишу

У оквиру редовних активности пројекта „Образовање за права детета“ током фебруара представници Отвореног клуба су одржали акредитоване обуке за права детета, једну са учитељима и наставницима старих партнерских школа у нишкој Основној школи “Стефан Немања”, другу у Основној школи “Бубањски хероји” са директорима, учитељима и наставницима нових партнерских школа.

Овај пројекат заснован је на одредбама Конвенције о правима детета, посебно оним која се тичу права сваког детета да учи и буде информисан о својим правима и да зна да она морају бити поштована у свакој прилици. Због тога је важно да права детета буду део образовања које се стиче у школи.

Обуку о правима детета добили су учитељи, директори и наставници из свих шест партнерских школа: старе партнерске школе “Стефан Немања” и “Учитељ Таса” , као и нове „Свети Сава“, „Бранко Миљковић“, „Бубањски хероји“ и Основна школа „Десанка Максимовић“ из Чокота.

На акредитавној обуци обрађене су теме базичних дечјих права, партиципације, стереотипа, предрасуда и дискриминације.На крају обуке, учесницима је представљен званични сајт пројекта “Образовање за права детета”, укључујући и његов ресурс пакет са наставним јединицима и индикаторима остварености права детета у образовању (Индекс).

Пројекат „Образовање за права детета“ реализује Ужички центар за права детета у сарадњи са организацијама цивилног друштва (једна од организација је и нишки Отворени клуб) и основним школама у Србији, уз подршку Песталоци дечије фондације из Швајцарске.

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *