ПЦФ маркетинг тим посетио пројекат „Образовање за права детета“ у Нишу

У оквиру своје посете пројектима које Песталоци дечја Фондација подржава у Србији, ПЦФ маркетинг тим, предвођен директором Thomas Witte -ом је посетио Ниш, и активности које се спроводе у оквиру пројекта „Образовање за права детета“.

Посета је започела добродошлицом од стране директорке ОШ „Учитељ Таса“, г.ђе Радмиле Kрстић, која је госте упутила у значај пројекта за школу и све добробити које је пројекат донео. Након тога је делегација, у чијем саставу је била и директорка ПЦФ канцеларије у Београду, г.ђа Славица Kијевчанин посетила час са елементима права детета, који је одржан у четвртом разреду код учитељице Милене Младеновић. Час математике о разломцима који је укључивао различите фломастере, рад са лего коцкама, али и задатак за ученике да поједу по пола јабуке, и притом веома вешто повезао разломке и тему дискриминације, је наишао на велико одушевљење присутних гостију. Затим је уследила радионица на тему дискриминације и насиља, за ученике шестог разреда, а водитељи су били њихови мало старији вршњаци, који су приказали невероватне реторичке способности, увежбане у школи и током интеркултурале размене у Швајцарској. Посета овој школи је укључивала и разговор са наставницима који учествују у спровођењу пројекта у школи и реализују часове о правима детета, али и презентацију и индивидуалне интервјуе са члановима ученичког парламента и децом која су део пројекта.

ОШ „Стефан Немања“ су посетили програмска директорка ПЦФ канцеларије у Београду, г.ђа Јелена Најдановић Томић и петоро чланова маркетинг тима, а касније су се прикључили и сви остали чланови делегације. Др. Александра Пројовић је срдачно дочекала госте и приказала колико је пројекат утицао на позитивне промене у школи, и у материјалном и у вредносном смислу, а, како она сматра, највише је утицао на ученике. Гости су одржали фокус групу са наставницима који су се осврнули на примену Индикатора остварености права детета, популарни Индекс, бројне обуке које су реализоване у школи за њих, као и на часове које реализују са елементима права детета. И овде је одржан веома интересантан час математике код наставнице Душице Марковић, управо да би показали како се и природни предмети могу увезати са темом права детета. Такође, сви гости су присуствовали акцији Ученичког парламента у школском дворишту, када су они припремили и обојили корпе за компост, где су директно применили знање научено на интеркултуралној размени у Швајцарској. Такође, ови осмаци су одржали и презентацију свог рада, и имали интервјуе са званичним фотографом групе, како би и он имао прилику да наш пројекат прикаже у најбољем светлу.

На крају дана су сви присутни посетили и локалну партнерску организацију, Отворени клуб, без које, како кажу, очигледно не би све овако добро функционисало. Ово су изјавили након разговора са средњошколцима који су учествовали у пројекту у оквиру својих основних школа, а сада су део организације, наставили су да се развијају и буду активни чланови друштва.

Сигурни смо да смо пројекат и све наше резултате приказали у најбољем светлу и у духу добрих домаћина, и да ће нас ови или неки други гости радо посетити и у будућности.

Пројекат ‚‚Образовање за права детета“ реализује Ужички центар за права детета а финансира Песталоци дечја Фондација из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *