Обука „тренинг за тренере“ представника нових партнерских школа на пројекту „Образовање за права детета“

Обука за представнике нових партнерских школа на пројекту „Образовање за права детета“ одржана је 19-21. априла 2019. у Краљеву. Обуци су поред 20 представника нових школа присуствовали и локални координатори из партнерских организација. Обука је акредитована и спровели су је тренери Ужичког центра за права детета.

Учесници су имали прилике да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, нарочито оним који се директно остварују у систему образовања. Направљена је паралела са члановима Конвенције и урођеним дечјим потребама, те су учесници кроз активност симулације дискутовали о правима/потребама и жељама. Велики део обуке посвећен је предрасудама и стереотипима и како они могу довести до насиља. Богато искуство које учесници имају са овим феноменима  допринело је доброј атмосфери у групи и динамичном раду на примерима.  Отворена је дискусија на тему формирања стереотипа и предрасуда, али и начинима поступања у случају да до њих, насиља и дискриминацаије дође. Посебна пажња је посвећена партиципативној групи права и важности учешћа деце у животу школе.

Учесници су упознати са значењем носилац права-носилац одговорности које смо анализирали на нивоу доносилаца одлука односно ОВ институција.

Последњи сегменти обуке посвећени су детаљнијем представљању пројекта од стране тренера и локалних координатора, као и представљање пројектног сајта са фокусом на ресурс пакет као драгоценим извором материјала, идеја и едукативних садржаја. Представљен је и ИНДЕКС као алат са којим ће школе убудуће радити на процени остварености права детета.

Евалуација је показала да су учесници задовољни обуком и мотивисани за даљи рад у школама. Процењују обуку високо корисном и примењивом у раду.  Ужички центар за права детета и партнери су изетно задовољни мотивисаношћу и ангажаношћу учесника обуке и деле задовољство будуће примене стечених вештина.

Обука је реализована у склопу пројекта Образовање за права детета, који реализује Ужички центар за права детета са партнерима. Пројекат је подржан од стране Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *