ОПД активности ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани”, 24. 12. 2018. године са почетком у 18 часова, одржана је презентација пројекта „Вршњачка едукација и укључивање локалне заједнице у обележавање значајних догађаја – Дани Коларова”.

У пројекту су учествовали ученици ОШ „Светозар Марковић“ из Краљева  који су имали улогу вршњачких едукатора и који су презентовали роман „Аги и Ема“  ученицима петог разреда. Вршњачки едукатори су презентацију романа обрадили кроз један од 4 понуђена аспекта: новинари, књижевни критичари, ликовни ствараоци и филмски критичари. На презентацији су учествовали ученици двеју школа, наставници, као и родитељи. Поред тога, одржана је и панел дискусија о правима детета која су разматрана са становишта прочитаног романа и уз помоћ презентације током које су приказивани инсерти из филма „Аги и Ема“ а показују ситуације угрожавања/кршење права детета. Вршњачки едукатори су кроз отворену дискусију говорили о вршњачком насиљу, дискриминацији, предрасудама, занемаривању деце од стране родитеља, праву на слободу мишљења и изражавања и партиципацији. Овом приликом је презентован и рад ОПД тима у ОШ „Светозар Марковић“. У завршном делу учествовао је ГОСТ – ПИСАЦ – Дејан Алексић, локални коордиатор ОПД пројекта у Краљеву, пријатељ покојног писца, који је говорио деци о свом познанству с писцем и духовитим и занимљивим детаљима, које у биографији писца нису читали.

Пројекат је реализован у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани”. Током реализације пројекта „Вршњачка едукација и укључивање локалне заједнице у обележавање значајних догађаја – Дани Коларова” настала је наставна јединица на ову тему која ће се ускоро наћи у ресурс пакету пројекта „Образовање за права детета“.

Пројекат „Образовање за права детета“ реализује Ужички центар за права детета у сарадњи са организацијама цивилног друштва  и основним школама  у Србији, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *