Онлајн обука Ученичког парламента у Сокобањи

Током фебруара, 10.02.2021.и 18.02.2021.године, одржана је онлајн обука чланова Ученичког парламента Основне школе „Митрополит Михаило“ у Сокобањи у оквиру пројекта „Образовање за права детета“. Ученици су кроз реализоване радионице упознали и разграничили основне појмове везане за права детета, дискриминацију и партиципацију.

Стекли су увид у то да су људска права заснована на базичним људским потребама, схватили  разлику између потреба и жеља. Разграничавање ова два појма, код већине ученика изазвало је „аха“ ефекат, јер до сада нису разликовали потребе и жеље. Кроз искуствени доживљај чланови Ученичког парламента су се упознали са појмом дискриминација/недискриминација и повезали са тежином социјалне изолације због садашње ситуације у којој се налазимо. Разговарано је о процени ситуације у нашој школи и препознавања примера дискриминације, као и о механизмима нашег деловања.

Стекли су увид у то да права партиципација обухвата  ситуације у којима дете заједно са одраслима доноси одлуке, уколико је његово мишљење заиста узето у обзир, где партиципација деце не само да не искључује учешће одраслих, већ је њихов могући допринос веома значајан за њено пуно остварење. Разграничавање ова два појма, кроз активно учешће и повезивање са ситуацијама у свакодневном животу разумели су појам партиципације и дали своје примере. Били  су веома сарадљиви и заинтересовани за рад.

Сматрају да је радионичарски начин рада занимљив и ефикасан, да треба наставити са оваквим радом и укључити што већи број ученика.

Кроз обуку за акционо планирање показали су да поседују свест о проблемима који их окружују, као и иницијативу за организацију акције у циљу промоције и заштите права детета.

У деветој години реализације у току је трећа фаза пројекта „Образовање за права детета“,  коју наша школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи успешно реализује у партнерству организацијом Центар за креативни развој из Књажевца, преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *