Обука о правима детета ученика шестог и седмог разреда у ОШ “Јован Јoвановић Змај“ у Врању

У оквиру пројекта Образовање за права детета у ОШ “Јован Јовановић Змај“ у Врању, 23. фебруара 2021. године, реализована је обука о правима детета, за 12 ученика шетог и седмог разреда. Овом обуком смо допринели и обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља.

Током обуке ученици су упознати са природом људских права и Конвенцијом о правима детета, са основним људским потребама и разграничењем између потреба и жеља као и могућностима њиховог задовољења. Упознали су суштину појма партиципација и кроз примере урадили рангирање облика учешћа деце. Постигнуто је разумевање опасности од стереотипа и предрасуда јер могу да доведу до ситуација дискриминације и насиља. Учесници су упознали механизме заштите од  дискриминације и насиља.

Излистали су и проблеме који постоје на нивоу школе а затим смо урадили акциони план, како би отклонили недостатке које смо уочили у области права детета. Активности предвиђене акционим планом реализоваћемо до краја школске године.

 У току обуке, ученици су били веома активни, показали су велико интересовање у области партиципације и били су веома креативни у конкретном планирању акција. Дали су веома занимљиве идеје које смо преточили у ефикасне активности акционог плана а чији је циљ решавање конкретних недостатка у области права детета на нивоу школе.

Након обуке, учесници су попунили евалуационе упитнике. Најчешће су изјављивали да им је обука била занимљива, посебно игрице које су их уводиле у активности; да су много тога сазнали новог што се односи на партиципацију ученика на нивоу школе; да сад знају да направе разлику између партиципације и неучествовања, квазипартиципације и манипулације; да су схватили колика је њихова улога и одговорност на нивоу школе у области права детета.

Пројекат Образовање за права детета у Врању  реализује УГ „NEXUS-Врање“ са шест основних школа у Пчињском округу уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *