Базична обука о правима детета у Краљеву

У Краљеву је, у суботу 22.2.2020.године, одржана обука о правима детета за наставнике и сараднике основних школа које су укључене у реализацију пројекта ,,Образовање за права детета“. Домаћин је била ОШ ,,Јово Курсула“ у којој су се окупили будући чланови пројектних тимова који ће бити иницијатори активности и промена на пољу остваривања права детета у својим школама.

Учећи о темама које се тичу Конвенције о правима детета, основних принципа, главних препорука Комитета, практично радећи на примерима партиципације ученика и препознавању случајева дискриминације, учесници семинара стекли су основна знања и упознали основне принципе на којима се заснива поштовање права детета.

Осим основних знања, за учеснике је било драгоцено представљање Ресурс пакета на веб сајту пројекта и упознавање са продуктима које су школе које су неколико година у пројекту стварале. Према сродности предмета које предају наставници су на овој обуци анализирајући неке од припрема из ресурс пакета добили идеје и наводили области и наставне јединице које ће покушати сами или у сарадњи са колегама да креирају. Такође, кроз упознавање са инструментом којим се испитује ниво осварености права детета у школама (Индекс-индикатори остварености права детета у образовању) наставници су имали прилику да са водитељкама размене искуства како је овај процес текао у школама до сада. Присутни су  и кроз задатке вредновали неке од индикатора из Индекса уз навођење изора сазнања у чему су се одлично показали.

Обука је реализована у оквиру пројекта ,,Образовање за права детета“, који удружење ,,Имам идеју“  из Краљева реализује са Ужичким центром за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *