Одржана студијска посета у ОШ „Учитељ Таса“ у Нишу

Након одлуке да се и ова студијска посета у Нишу одржи уживо, уз поштовање свих епидемиолошких мера, 13 представника партнерских школа су боравили у ОШ „Учитељ Таса“. И овога пута је фокус био на учитељима, како би се приказало на који начин се права детета имплементирају у редовне програме млађих разреда.

Учитељице из ОШ “Свети Сава“, ОШ “Бубањски хероји“, ОШ “Бранко Миљковић“, и ОШ “Десанка Максимовић“ су имале прилику да се детаљније упознају са пројектом и активностима, нарочито јер је за неколицину ово био први сусрет са пројектом, док је већина учествовала на обукама, реализовала часове или активности предвиђене акционим планом. Ипак, за оне којима је ово потпуно нов начин умрежавања, студијска посете је имала велики значај за лично унапређење.

Из школе домаћина су присуствовали школски координатор, две наставнице које су писале и реализовале наставне јединице – из српског и биологије као и социолог.

На самом почетку, након представљања учесника, плана рада и целокупног пројекта у школи прво су се присутнима представили неки од чланова ученичког парламента, који су представили свој рад у претходним месецима, са посебним освртом на Пролећи фестивал дечијих права, онлајн активности и активности у млађим разредима. Опште запажање парламентараца је да су учесници били веома заинтересовани и изразили жељу да се квиз у старијим разредима понови, а такође су наводили примере остварених и прекршених права у школи које су они препознали.

Након излагања парламентараца, присутнима је приказан ОПД час који је учитељица Сандра Врећић реализовала и који је специјално снимљен за ову прилику. Она је присутнима причала о ресурс пакету на ОПД сајту, како је често налазила изузетне наставне јединице, па је тако одлучила да у свом одељењу реализује час грађанског васпитања за који је сценарио написала учитељица Марија Недељковић из Краљева, под називом „Договарање у породици“. Циљ овог часа је била размена искуства о томе како превазићи сукоб потреба деце и одраслих, о дечјим правима, о значају договарања, упознавање са појмом сукоба права и могућим начином његовог превазилажења.

Час се може погледати на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=JEmqPEhVxiw&ab_channel=Otvoreniklub

„Елементи дечјих права су саставни део моје наставе свакодневно. Ово је занимљива и поучна тема за децу, зато сам одлучила и да је прикажем. Предивно искуство, како за мене, тако и за моје ученике, који су са одушевљењем прихватили све задатке.“, рекла је учитељица Сандра Врећић, која учествује у пројекту „Образовање за права детета“ од самог почетка.

Присутни су похвалили посету као једно ново искуство, изјавивиши да су добили нове идеје за реализацију поједних часова у нижим разредима (дебате уз нове ликове: родитељи, људи из институција…), уз наду да ће имати прилике да наставе сарадњу и размене и у будућности.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб са шест основних школа у Нишу, у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *