Примери добре праксе – студијска посета у ОШ „Стефан Немања“ у Нишу

Како би искористили тренутно повољну епидемиолошку ситуацију и чињеницу да ученици виших разреда још увек нису наставу похађали у школи, сви учесници ОПД пројекта у Нишу су одлучили да се активност студијске посета наставника организује уживо. Овога пута је фокус био на учитељима, како би се приказало на који начин се права детета имплементирају у редовне програме млађих разреда.

Тако је у оквиру студијске посете која је планирана акционим планом пројекта “Образовање за права детета“, претходне недеље основну школу “Стефан Немања“ посетило 12 учитељица (и један учитељ) из партнерских школа. Из школе домаћина су присуствовали школски координатор, реализатори часа који је био приказан гостима, директорка школе, која је поздравила присутне, као и представници ученика који су похађали обуку о правима детета на почетку другог полугођа.

На самом почетку, након представљања учесника, плана рада и целокупног пројекта у школи, приказан је час који су реализовале учитељица Данијела Петковић и наставница енглеског језика Сузана Ристић. Циљ часа је био упознавање са правима и одговорностима детета, вежбање читања, понављање научених речи из енглеског језика као и понављање градива из предмета Свет око нас. Након приказаног часа је отворена дискусија о циљевима и исходима, као и веома интересантом склопу елемената часа.

„Наставница Сузана и ја често радимо заједно, и сматрам да је деци много занимљивије да раде на овакав начин, нарочито када су први разред. На идеју да неке од часова спроводимо заједно дошле смо током заједничког боравка на интеркултуралној размени у дечјем селу у Швајцарској пре неколико година и од тада је ово постала наша пракса.“, рекла је учитељица Данијела.

„Драго ми је ако смо охрабриле друге учитеље у партерским школама да раде на сличан начин“, била је порука наставнице Сузане.

Након одгледаног часа (који сви заинтересовани могу видети на линку https://www.youtube.com/watch?v=nUiENRei3xo&ab_channel=Otvoreniklub)  присутни наставници из партнерских школа су имали прилику да виде продукте рада ученичког парламента након одржаног тренинга, да одгледају како учиитељица Марија користи форум театар у настави, и то их је веома заинтригирало, обзиром да нису сви били упознати са овом методом, која им је због тога детаљније представљена. Приказан је и филм који су ученици снимили у оквиру акционог плана након тренинга, а говори о насиљу и дискриминацији. Присутни су похвалили проактивност група и било им је драго што су имали иновативне присутне у раду и информисању вршњака и промоцији права детета, нарочито код ученика млађих разреда.

Сви присутни су похвалили посету као једно ново искуство, уз наду да ће имати прилике да наставе сарадњу и размене и искуства након осталих активности пројекта.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб са шест основних школа у Нишу, у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *