ОДРЖАНА ОНЛАЈН СТУДИЈСКА ПОСЕТА У КРАЉЕВАЧКИМ ШКОЛАМА

У петак, 17. децембра, реализована је онлајн активност „Студијска посета, деца-деци“, у којој је учествовалао шест краљевачких школа које реализују пројекат „Образовање за права детета”. То су ОШ „Светозар Марковић”, ОШ „Чибуковачки партизани”, као старе школе у пројекту, као и нове школе ОШ „Димитрије Туцовић”, ОШ „Јово Курсула”, ОШ „Браћа Вилотијевић” и ОШ „Живан Маричић” из Жиче. Слично прошлој години, и сада је активност морала да буде реализована посредством ЗУМ митинга, због мера и епидемиолошке ситуације у граду. Уважавајући чињеницу да би посета деце у форми непосредног доласка у школе била далеко ефикаснија и упечатљивија за ову врсту активности, организатори су се трудили да садржај учине што атрактивнијим. Свих шест школа је активно учествовало у представљању појединих својих акција.

Структура садржаја за Студијску посету направљена је по угледу на два основна принципа на којима почива сам пројекат: „Деца уче Права детета” и „Деца живе Права детета”. За „домаћина” активности изабрана је ОШ „Светозар Марковић”. Школска координаторка Невена Мартић организовала је и уобличила видео-прилоге, а уз то је обезбедила и техничку подршку за кавлитетну реализацију активности. Улогу водитеља имао је локални координатор Дејан Алексић.

Школе су најпре, кроз извештаје и изјаве деце, приказивале своје активности које су у вези са стицањем знања и развијањем вештина из области познавања Права детета. Потом се прешло на представљање ученичких акција, иницијатива и других видова организованих активности којима се илуструје оснаженост деце за инплементацију Права детета у животу и раду школске заједнице.

На Студијској посети било је присутно преко тридесеторо ученика и ученица и десетак наставника и наставница. Догађај је трајао 90 минута. И ученици и наставници извештавају да је главни ефекат Студијске посете у томе што су деца била у прилици да размене своја искуства и приче о постигнућима са својим вршњацима и вршњакињама из других школа у граду.

Активност је део пројекта Образовање за права детета који реализује Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечије фондације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *