И ове године ДЕЦА – ДЕЦИ онлајн

Студијска посета ДЕЦА-ДЕЦИ за ученике партнерских школа из источне Србије одржана је 3. децембра преко ЗУМ платформе. У првом делу су ученици школе „Митрополит Михаило“ из Сокобање представили свој вршњачки менторски програм подршке у учењу током наставе на даљину. Упознали су учеснике студијске посете са значајем доброг планирања и са техником Мапа ума која им може помоћи и када редовно похађају наставу. Сви учесници су испробали технику правећи мапу ума за појам „Права детета“. Вођење програма је затим преузела ОШ „Вук Караџић“ из Књажевца. Они су фотографијама и кратким филмовима представили своје бројне активности од почетка године па све до обележавања Светског дана детета. Овај датум обележен је и у свим осталим школама, па је приказан део игроказа који су припремили ученици ОШ „Добрила Стамболић“ из Сврљига, као и „Могоугао – филм“, најновије издање серијала Многоугао по коме је ОШ „Хајдук Вељко“ из Зајечара позната међу партнерима.

Зона без телефона је новина у ОШ „Вук Караџић“ – од 3. новембра у овој школи је уведено правило да се током боравка у школи не користе телефони. Ученички парламент је подржао ову иницијативу јер ученици сматрају да ће се на тај начин смањити могућности за електронско насиље, али и да ће деца више међусобно комуницирати и лакше се концентрисати на наставу. Неколико ученика је говорило о добрим странама овог правила, а и анкета која је спроведена током студијске посете је показала да би ово правило могло бити прихваћено и у другим школама. Ученици школе „9. српска бригада“ из Бољевца су показали да је поред учења, вема важно и забавити се у паузи – приказали су видео снимак игара које су играли на обуци ученичког парламента. У завршном делу приказана је ретроспектива пројектних активности у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца. У један петоминутни видео сместиле су се обуке наставника и ученика, фотографије акција парламента, исечци филмића на тему недискриминације и мноштво других активности. Овим је Студијска посета ДЕЦА – ДЕЦИ завршена са надом да ће бити прилике за сусрет „уживо“.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који удружење „Центар за креативни развој – Књажевац“  реализује са Ужичким центром за права детета уз подршку Песталоци дечје фондације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *