Одржана обука о правима детета за ученике седмог разреда у Књажевцу

Обука за ученика о правима детета у оквиру пројекта „ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА“ одржана је 27.10.2020. за изабране ученике седмог разреда ОШ“ Димитрије Тодоровић-Каплар“. Деца су, међусобно,  тајним гласањем, изабрала 16-ро другара за учешће у пројекту на основу прописаних критеријума, поштујући принцип добровољности, као и родну заступљеност.  Обука је била целодневна и имала је за циљ да упозна децу са пројектом „Образовање за права детета“, којим се промовишу права деце и подстиче  њихово остваривање, које је  гарантовано Конвенцијом  о правима детета ( и обавезујуће за земље потписнице, међу којима је и наша земља). Деци су, кроз радионице,  на  једноставан, разумљив и забаван начин, прилагођен узрасту и њиховим развојним карактеристикама,  учила о својим правима, која се стичу рођењем,  загарантована су, недељива и  примењују се у најбољем интересу детета.  Деца су разумела да остваривањем сопствених права не могу угрожавати  права и потребе других, као и да је  школа место где деца уче и живе своја права. Такође су разумела да права носе и одговарајуће обавезе и  одговорности.

Учесници су оценили обуку корисном. Водитељски пар су (осим два ученика) оценили позитивно. Теме су им на јасан и занимљив начин презентоване. Навођени су да сами доносе што више закључака из одређене области кроз конструктивно и сарадничко решавање задатака.  Навели су да су стекли нова, примењива  знања. Допао им се начин рада, лична ангажованот и атмосфера.  Били су кооперативни и интерактивни, сарадљиви и веома мотивисани. Желе још оваквих обука како би јасније сагледали начине и могућности за остваривање дечјих права, посебно код осетљивих питања дискриминације, насиља, активног учешћа у доношењу одлука о свим питањима која се тичу њих самих. Навели су и да им је потребна додатна обука за препознавање и покретање акција које би водиле остваривању права детета.

Активност се реализује у оквиру пројекта “Образовање за права детета” уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *