Други онлајн панел посвећен образовању за права детета

Деца уче права детета у школи – кроскурикуларни приступ и ваннаставне активности, назив је другог од четири онлајн панела који је одржан 27. октобра 2020. године за преко 100 наставника из 30 партнерских основних школа у Србији. Панели су намењени хоризонталном учењу наставника о појединим сегментима модел школе за права детета; имају сврху трансфера знања, умења и пракси које су допринеле да школе досегну високе стандаре у томе да деца уче и живе своја права.

Охрабрује велики  број задовољних учесника! Хвала свима у припреми и реализацији панела као вида хоризонталног учења у остваривању стандарда учења и остваривања својих права. Панел је реализован у оквиру пројекта Образовање за права детета које реализује Ужички центар за права детета, партнерске организације и школе уз подршку Песталоци дечје фондације.

Сегменти панела и видео примери:

  • Искуства наставника у кроскурикуларном приступу – интеграција теме права детета у садржаје предмета  ВИДЕО
  • Изазови у остваривању права на образовање за своја права – наша искуства и како смо деловали (Невена Мартић ОШ “Светозар Марковић”, Краљевo; Јелена Стојковић Илић, педагодица, ОШ “Светозар Марковић”, Врање; Валентина Вељковић Николић, ОШ „Десанка Максимовић“, Чокота)
  • Емина Јеремић Мићовић, Прва основна школа, Ужице: Трансформативни дијалог у функцији образовања за права детета ВИДЕО
  • Делови часа из енглеског језика у чији садржај су интегрисана права детета: Марија Ивановић Божић, наставница ОШ “Вук Караџић”, Књажевац  ВИДЕО
  • Видео материјал: Наставници препоручују наставну јединицу са елементима права детета из ресурс пакета ВИДЕО
  • ЧОС и ваннаставне активности у функцији образовања за права детета
  1. Милена Маринковић, директорка ОШ “Ј.Ј.Змај”, Врање: Вршњачке едукације/радионице
  2. Јелена Стојковић Илић, педагогица, ОШ „Светозар Марковић“, Врање: Права детета кроз час одељењске заједнице.
  • Оснаживање и обука вршњачких едукатора се остварује кроз посебне активности пројекта, обуке ученичког парлемента. Како се оне одвијају у Нишу и Чајетини, погледајте  ОВДЕ и ОВДЕ.

Снимак целог панела можете пронаћи ОВДЕ.

Панели су део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета и партнерске организације, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 

One thought on “Други онлајн панел посвећен образовању за права детета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *