Часови о правима детета у ОШ „Свети Сава“ у Нишу

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који се реализује у основној школи „Свети Сава“ у Нишу, учитељица Марија Миленковић, заједно са ученицима из свог одељења 3/3, реализовала је интересантан и креативан огледни час у оквиру пројекта „Образовање за права детета“! Час је корелација српског језика и грађанског васпитања. Помоћу технике трансформативни дијалог и комбиновањем различитих наставних метода, ученици су анализирали дечија права, а посебно право на игру, кроз басну “Лавић Лео”, чији је аутор учитељица Марија, а затим су своја знања применили стварајући приче у сликама. Користили су и мобилну апликацију „Quiver”, путем које су “оживели” лавића Леа и заиграли фудбал са њим. Деца су са одушевљењем прихватила иновацију у раду, а полако постају и експерти из области дечјих права.

Такође и учитељица Ивана Стошић-Милошевић је одржала двочас на тему „Право на образовање и здравствену заштиту“, у форми корелације ЧОС – ликовна култура – пројектна настава. Деца су имала прилику да искажу своје мишљење и упореде квалитет наставе која се реализује у школи и наставе на даљину, стављајући их у контекст приче о дечјим правима. Колико су уживали види се и на цртежима од којих су, на крају, направили малу изложбу.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

One thought on “Часови о правима детета у ОШ „Свети Сава“ у Нишу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *