Обука за нове школе у Врању

У оквиру пројекта Образовање за права детета у Врању је 27. маја 2019. године одржана бесплатна, акредитована обука Индикатори остварености права детета у образовном систему-разумевање и примена. Базична обука о правима детета организована је за 30 наставника, учитеља, стручних сарадника, директора, који су чланови тима за права детета у новоукљученим основним школама: „Вук Караџић“ Врање,  „Доситеј Обрадовић“ Врање, „Свети Сава“ Владичин Хан и „Предраг Девеџић“ Врањска Бања. Реализатори обуке били су акредитовани тренери Сузана Пантовић и Милена Димитријевић Томић.

Обука је протекла у позитивној атмосфери, кроз међусобно уважавање и разумевање што је обезбедило и заједничко планирање започињања процеса примене дела Индекса у школама, у областима:

Област 1. Право на образовање и квалитет образовања

Област 2. Партиципативна и грађанско политичка права

Област 3. Право на заштиту од дискриминације

у циљу процене тренутног стања остварености права детета у  школи, како би се кроз пројектну интервенцију пратило и унапређивало почетно стање уз мерење квалитета постигнућа.

Учесници обуке виде значај пројекта и истичу спремност да дају лични допринос у обезбеђивању постигнућа у својој школи са циљем да кроз редовну наставу Деца уче о правима детета и да ће тежити да Деца у школи живе права детета успостављањем функционалних механизама за заштиту права детета.

Велики проценат учесника обуке 93,3% каже да је обука допринела њиховом бољем разумевању која су права детета угрожена у школи/заједници и у истом проценту показују спремност да раде на оставаривању права, кроз акције информисања о значају познавања и заштите права детета. Такође, учесници су са посебном пажњом пратили представљање пројектног сajta нарочито Ресурс пакета са обиљем докумената и материјала развијених кроз пројекат у претходних шест година.

Пројекат Образовање за права детета у Врању  реализује УГ „NEXUS-Врање“ у шестогодишњој сарањи са ОШ „Светозар Марковић“ и ОШ „ Јован Јовановић Змај“ и горе поменутим новоукљученим школама, преко Ужичког центра за права детета. Пројекат финансира  Песталоци дечја фондација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *