Шта могу да урадим да се у нашој школи повећа свест о правима детета

У петак, 19.04.2019. године у ОШ „Стефан Немања“ у Нишу одржана је обука ученика 6.разреда о правима детета. Теме које су на обуци обрађиване односиле су се на права и одговорности детета и ученика, Конвенцију о правима детета, недискриминацију и партиципацију. Једна од важних тема била је и акционо планирање у циљу промоције права детета у школи и ван ње.

И даље интересовање ученика за овом врстом обуке не јењава, те је и овог пута селекција рађена на основу мотивационих писама. Охрабривање већег укључивања дечака и деце из рањивих група су окарактерисали и ову обуку, а учесници су веома добро оценили могућност да раде у тиму и креирају акционе планове.

Евалуација је показала да им је обука много користила јер су доста научили о дечијим правима, а нарочито о пратиципацији, научили су, како кажу, да „разликују права од обавеза, шта је тимски рад и да је мало људи потребно да се школа побољша“. Изразили су жељу да у будућности науче ко све ускраћује њихова права, како могу да помогнум другима, како се права детета разликују и која се поштују у другим земљама као и „о будућим пројектима за побољшање образовања и васпитања деце и њихове околине“.

У складу са будућим плановима ОПД пројекта, веома смо задовољни што су деца препознала потребу да све што су научили пренесу другима, те ће стога и деца имати прилику да буду део тима који ће вршити трансфер знања и искуства на нове школе са почетком нове школске године.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“  који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *