ОБУКА О ПРАВИМА ДЕТЕТА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ “ , У ЧАЈЕТИНИ

Дводневна обука у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ одржана је 4-5. октобра 2019. године у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. Обука је и медијски пропраћена, а ТВ прилог можете погледати ОВДЕ.

Циљ обуке био је да се ученици шестог разреда упознају са темама које се тичу дечијих права и да се покрену на позитиван утицај на вршњаке у овој области. Учесници обуке су имали прилику да се упознају са самим пројектом  и његовим значајем за школу коју похађају. Поред тога, ученици су научили разлику између жеља и потреба, појмове стереотипа и предрасуда, дискриминације, као и да препознају насиље као негативну друштвену појаву. Већи део обуке посвећен је Конвенцији о правима детета и партиципацији деце у друштву. Кроз креативне радионице, праћене презентацијом и занимљиим илустрацијама, ученицу си имали прилику да практично примене знања. Смех и задовољство говорили су о томе да су учесници обуке схватили своју позицију у друштву, међу вршњацима и у школском животу. Све време је било присутно критичко мишљење, засновано на аргументима,  које је показало да ученици радо учествују у активности и већ размишљају о томе како се може побољшати положај деце. На велико задовољство водитеља обуке-школског педагога Јелене Жугић и школског кординатора на пројекту Јагоде Јеремић, обука је изнедрила неколико акција које ће Ученички парламент спровести током  новембра и децембра, а чији је циљ да се ове важне теме представе свим актерима у школском  животу- свим ученицима у школи, родитељима и наставницима.

Обука је реализована у склопу пројекта  „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *