Обука о правима детета у ОШ ,,Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи

Обука о правима детета за УП у ОШ ,,Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи је реализована 22. i 24. септембра 2021. године. Обука је реализована у оквиру пројекта Образовања за права детета, који реализујемо у нашој школи уз подршку УГ „NEXUS-Врање“, Ужичког центра за права детета, Песталоци дечје фондације из Швајцарске.
  Тренингу су  присуствовало 20 ученика шестог и седмог разреда. Да тренинг буде успешан потрудиле смо се:  Зорица Марјановић наставница грађанског васпитања и Слађана Аризановић наставница ликовног. Радионице су протекле у атмосфери излагања и узајамне размене мишљења и искустава. Првог дана смо се подсетили Конвенције о правима детета као и потребе за Образовањем  за права детета. Како пројекат реализујемо у нашој школи у оквиру предмета на редовним часовима и на радионицама… На које све начине деца  учествују и могу да учествују у одлучивању у својој породици, у школи, заједници…Ученици су врло радо  препознавали ситуације и износили своја искуства на тему ,, партиципације“.

Другог дана смо наставили причу о правима деце кроз појмове дискриминације, недискриминације, толеранције, осмишљавања акционог плана, евалуације наученог…

Ученици су веома задовољни оваквим облицима учења јер су на креативан, занимљив и активан начин сазнали нешто ново, употпунили своја претходна знања и потврдили оно што су већ знали о правима детета.  Ученицима није било тешко да препознају могућа кршења дечјих права у нашем окружењу , као и да је превентивно деловање најбољи начин да до  њих не дође. Њихово превентивно деловање би било у областима:

дискриминације- недискриминацијом и толеранцијом,
вршњачког насиља- ненасиљем и разговором,
непоштовање различитости-,,Лепо је бити различит”
интернет насиља-препознавањем опасности које вребају на интернету.

Ученици ће у наредном периоду, уз поштовање мера против Ковида, реализовати активности које су предложили у оквиру својих акционих планова. Радују се радионицама са ученицима млађих разреда, са прилагођеним садржајима за млађе узрасте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *