Обука о правима детета за парламентарце Доситејеве школе у Врању

Обука Ученичког парламента о правима детета у ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ у Врању је реализована 16. септембра 2021. године, као редовна активност на пројекту Образовање за права детета.  Укупно 20 ученика шестог разреда присуствовало је обуци. Као подршка будућим парламентарцима били су и председник Ученичког парламента и његов заменик, који су претходне године прошли обуку о правима детета и чланови су вршњачког тима.

Учесници су упознати са пројектом и  Конвенцијом о правима детета. Активно су учествовали на радионицама о потребама и жељама, партиципацији и недискиминацији. Водитељице обуке биле су Ивана Здравковић, професор Технике и технологије и Маријана Јевтић Радуловић, професор енглеског језика. Садржаји су прилагођени узрасту деце и њиховим интересовањима. Деца разумеју заблуде о Конвенцији о правима детета и успешно наводе аргументе зашто та заблуда није тачна. Уз образложење наставника кроз примере деца су схватила улогу и значај државе у остваривању права гарантованим Конвенцијом о правима детета. Осећају се оснажено и спремно да се боре за своја права али и права сваког детета.

Обука завршена спонтаним, громогласним аплаузом.

Пројекат Образовање за права детета у Пчињском округу реализује УГ „NEXUS-Врање“ у партнерству са шест основних школа а уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *