Обука о правима детета

У оквиру пројекта ,,Образовање за права детета“, одржана је обука за запослене у образовању, 13. 2. 2021. године,  у ОШ ,,Браћа Вилотијевић“из Краљева.

Семинар под називом ,,Индикатори остварености права детета у образовном систему – разумевање и примена“ представља базични тренинг за просветне раднике на тему права детета. Полазници су били наставници/це, учитељи и учитељице, стручни сарадници и педагошки асистенти краљевачких школа које су у пројекту ,,Образовање за права детета“, али и представници других школа који су заинтересовани за примену ове теме кроз наставне и ненаставне садржаје.

Учесници семинара имали су прилику да стекну основна знања и принципе на којима се заснива поштовање права детета,  упознајући се са Конвенцијом и главним препорукама  Комитета за права детета. Радећи на примерима партиципације ученика и препознавању случајева дискриминације у образовању, унапредили су своје вештине које су им потребне у практичној примени и идентификацији кршења права детета у школама. Захваљујући томе, учесници су додатно сензибилисани за проблематику заштите детета у образовању и за стварање подстицајнијег окружења за развој свих дечјих потенцијала.

Посебно корисно и практично примењиво показао се део семинара који је посвећен продуктима школа које су годинама у пројекту ,,Образовање за права детета“ , упознавање са ресурс пакетом и наставним часовима, идејама и материјалима које наставници могу да користе у имплементацији права детета у настави и ваннаставним активностима. Као облик самопроцене, наставници су упознати са  инструментом којим се испитује ниво остварености права детета у школама (Индекс – индикатори остварености права детета у образовању) који многи већ примењују у својим школама.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *