Обука новог парламента у реновираној школи „Хајдук Вељко“ у Зајечару

Дана 17. 9. 2021. године ученици Основне школе „Хајдук Вељко“ из Зајечара и истуреног одељења из Звездана имали су обуку о правима детета. Учествовали су претежно ученици који су и чланови Ученичког парламента, ђаци 7. и 8. разреда, али су били појачани и ученицима 6. разреда, будућим парламентарцима. Рад је протекао у одличним условима, у свечаној сали наше реновиране школе, уз ношење заштитних маски, поштовање дистанце и других прописаних мера зарад безбедности у условима епидемије.

Кроз активности у радионицама, ученици су се боље упознали са дечјим правима, као и са Конвенцијом о правима детета Уједињених нација, њеним значајем и обавезама држава потписница. Рад се одвијао по групама, састављеним од ученика раличитог узраста, оба пола.

Деца су ближе упозната и са циљевима пројекта Образовање за права детета. Ученици су проширили своје знање о правима детета. Активно су учествовали у раду, дискутовали, налазили примере из свог окружења, предлагали решења. Ученици су изразили жељу да се овакви састанци и активности дешавају што чешће. Надамо се да ће здравствена ситуација дозволити да им се та жеља оствари.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Центар за креативни развој – Књажевац у партнерству са шест основних школа уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *