Обука о правима детета и у ОШ „Свети Сава“ у Владичином Хану

У оквиру пројекта Образовање за права детета у ОШ „Свети Сава“ Владичин Хан, 29. и 30. септембра 2021. реализована је обука ученика и чланова Ученичког парламента о правима детета. Реализаторке обуке су наставнице Љиљана Поповић, Јадранка Јањић, Маја Додић Ђорђевић. Учесници обуке су ученици 6, 7. и 8. разреда, укупно 23.

Обука је организована преко радионица чије су теме биле:

* Упознавање са пројектом Образовање за права детета – потребе и жеље

* Конвенција о правима детета

* Партиципација

* Недискриминација

* Ационо планирање

* Евалуација

Ученици су активно учествовали у раду. Свим ученицима се допала атмосфера која је владала на радионици и радионичарски начин рада, а неки од њих су то и навели у порукама на евалуационом листићу. Њихови коментари и предлози су били веома занимљиви и корисни. Чак 100% ученика каже да боље разуме која права детета су угрожена у школи/локалној заједници. . Један од коментара гласи: „Предложила бих свима када имају прилику да учествују у оваквој обуци“.

Утисци на крају рада су били позитивни. Неки од коментара: „Допала ми се ова радионица и радо бих поново учествовала у сличним активностима“, „Све теме и активности о којима смо причали биле су занимљиве и веома корисне“, „Сада боље разумем која су права угрожена у школи“…

Пројекат Образовање за права детета у Пчињском округу реализује УГ „NEXUS–Врање“ у партнерству са шест основних школа, уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *