Нове наставне јединице из Књажевца и Зајечара

Како су Вањки из истоимене приповетке А.П.Чехова, ускраћена права на заштиту од насиља злостављања и занемаривања; заштиту приватности, заштиту од злоупотребе дечјег рада и адекватан животни стандард. Погледајте  нову наставну јединицу наставница Оливере Ранђеловић и Миљане Ненковић. Сценариј се налази у РЕСУРС пакету на сајту Образовање за права детета под редним бројем 122.

Нову наставну јединицу у РЕСУРС пакету под редни бројем 121 „Овај дечак се зове Пепо Крста“, Милован Данојлић, креирала је наставница Вања Јоновић из ОШ „Хајдук Вељко“, Зајечар. Ученици разматрају која су све права детета погажена или пак остварена у детињству Пепе Крсте.  Како би се могло помоћи Пепи Крсти да није књижевни лик већ дечак из нашег окружења, наш друг? Како могу да помогну друга деца? Ко су одговорни појединци међу одраслима?

И настава екглеског језика је погодна у образовању за права детета. Татјана Стојановић Љубисављевић из ОШ „Хајдук Вељко“, Зајечар креирала је две наставне јединице из енглеског језика: I’m too ill  и The ugly duckling. Наставне јединице можете пронаћи у РЕСУРС пакету под редним бројевима 123 и 124. Погледајте како се право детета на здравље и здравствену заштиту, право на одговорност родитеља, право на заштиту од насиља и дискриминације повезује са садржајима лекције.

Наставне јединице су креирали наставници у склопу пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета и партнерске организације, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске .

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *