Не учимо само о дечјим правима већ и како да будемо бољи људи

Када вам ученици петог разреда кажу да су се пријавили за обуку о правима детета јер желе да буду бољи људи и да већ годинама слушају о пројекту од старије браће и сестара, онда знате да сте успели у намерама да права детета буду свакодневица и у школи и ван ње. Тако је и било у нашој партнерској школи ОШ „Учитељ Таса“ из Ниша, где је претходне две суботе интензивно живео пројекат „Образовање за права детета“, вешто се прилагођавајући пандемијским условима.

Обуци је присуствовало 14 ученика шестог и 12 ученика петог разреда. Поред учења о самој Конвенцији, доста пажње је посвећено прављењу разлика између потреба и жеља, значају партиципације и разумевању дискриминације. Као део акционог планирања, ученици су осмислили да у оквиру пролећног фестивала дечијих права раде на постављању кутија поверења за сваки спрат школе, као и постављање паноа у делу школе који је намењен за Образовање за права детета, на који би се постављали актуелни проблеми са којима се ученици сусрећу током боравка у школи из области кршења и угрожавања дечјих права. Њихова идеја је да се о проблемима јавно говори кроз низ акција и да кроз међувршњачку едукацију помогну да смањи број таквих ситуација, као и да се оснаже ученици који су непосредно осетили кршење права.

Обука за ученике шестог разреда је прошла стандардно добро, уз очекивања и жеље да што пре наставе са активностима. Ипак, право изненађење су били ученици петог разреда, с обзиром да се обуке у овом формату нису спроводиле са ученицима тог узраста. Која је њихова мотивација да дођу у суботу у школу можете послушати у видео прилогу ОВДЕ

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб са шест основних школа у Нишу, у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *