УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТИ У КРАЉЕВАЧКИМ ШКОЛАМА ОСНАЖЕНИ ОБУКОМ ИЗ ОБЛАСТИ ПРАВА ДЕТЕТА

У краљевачким основним школама ,,Светозар Марковић“ и ,,Чибуковачки партизани“ ОПД обука за чланове и чланице Ученичких парламената реализована је током последње недеље фебруара. Епидемиолошке мере месецима већ диктирају услове рада у школама, па се то одразило и на овај сегмент нашег пројекта. У том смислу, школе су показале високу одговорност и прилагодљивост у реализацији активности, које притом нису изгубиле ништа од подразумеваног квалитета.

ОПД тим у ОШ ,,Светозар Марковић“ почетком фебруара донео је одлуку да се обука за УП ове године реализује у два дела, комбинацијом онлајн садржаја и непосредног рада са ученицима/ученицама. Први део обуке реализован је посредством гугл учионице, креираној по налогу педагошко-психолошке службе. Кроз онлајн обуку, ученици су се упознали са реализацијом пројекта у школи, појмовима људских и дечјих права, Конвенцијом о правима детета, стереотипима и предрасудама, значајем партиципације, феноменом дискриминације, као и са међузависношћу права, обавеза и одговорности. Задаци и материјали коришћени током овог сегмента обуке (текстови, презентације, видео-материјал…) начињени су на основу радионица које су раније биле реализоване кроз непосредан рад. Овај процес обуке трајао је од 23-26. фебруара.

Други део обуке УП реализован је 27. фебруара, кроз непосредан рад са ученицима/ученицама, који су применили знања и вештине стечене током онлајн обуке, а која се односе на умеће креирања акционог плана и заговарања. Парламентарци су као посебнан проблем на који треба обратити пажњу истакли вршњачко насиље и дискриминацију. Отуда су и ученичке акције планиране с фокусом на те осетљеве теме. У обуци је учествовало двадесет ученика и ученица шестог разреда. Обуку су реализовале психолошкиња Љиљана Орловић и педагошкиња Олга Дробњак.

Динамика реализације обуке за УП слично је структуирана и у ОШ ,,Чибуковачки партизани“. Обука је реализована у две фазе, с том разлико што у случају ове школе није било онлајн рада, већ се први, теоријски део обуке састојао у непосредном раду с мањим групама учесника, од 22. до 25. фебруара. Потом је, 27. Фебруара, уследила друга фаза – непосредан рад са интегралном групом коју је чинило двадесет два учесника и учеснице шестог разреда. Обуку су реализовале педагошкиња Ана Милановић и професорка разредне наставе Борјанка Дебељак.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *