,,АКО МИСЛИШ БИТИ ИН, МОРАШ БИТИ ФИН“

Ученици који су прошли обуку за Ученички парламент иницирали су акцију поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, у свету познатог као Дан ружичастих/розе мајица.

Активност је реализована 24. фебруара у ОШ „Нада Матић“ у Ужицу, као и у издвојеном одељењу у Гостиници. Будући парламентарци су позвали вршњаке и запослене да им се придруже и дају подршку борби против вршњачког насиља, тако што ће доћи у школу обучени у розе мајице. Већина је са одушевљењем прихватила позив за учешће. Они су, одевени у розе одећу, на припремљеним паноима у холу школе, исписивали поруке и слогане у којима су изразили свој став у вези са насиљем, толеранцијом, пријатељством… Акцији су се придружили и предшколци са којима је о вршњачком насиљу разговарала реализаторка обуке Оливера Шуљагић. На крају разговора предшколци су послали поруке својим другарима шта значи пријатељство и како треба да се понаша добар друг. Акција је завршена интервјуисањем ученика и наставника. Од припремљеног материјала и снимака, уз помоћ наставнице ликовне културе Оливере Шуљагић и наставнице информатике и рачунарства Јелице Стевановић, сачинили су репортажу о овом догађају, указавши на значај толеранције, емпатије, поштовања права детета, различитости, развијања сарадње, оснаживања деце за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Видео са активности можете погледати ОВДЕ.

Оливера Шуљагић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *