Наших тридесет партнерских школа на пројекту „Образовање за права детета“ облежило Међународни дан детета

Међнародни дан детета у партнерским школама је обележелило мноштво активности које су за циљ имале промоцију права детета и указивање на важност заштите деце од кршења права. Ове године у фокусу су била права која су у овој ситуацији изазваној пандемијом, нарочито угрожена: право на живот опстанак и развој; право на заштиту од дискриминације и насиља; право на квалитетно образовање. Форум театар представе, вршњачке едукације, креативно-игролики садржаји, израда онлајн едукативних материјала, реализација акција које доприносе остварењу конкретних права као и кроскурикуларни часови о правима детета – само су део активности  обележавања дана детета.

Активности су реализоване у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета,  партнерске организације и школе уз подршку Песталоци дечје фондације.

Навешћемо неке примере из наших школа:

У ОШ „Вук Караџић“ у Књажевцу Међународни дан детета обележен је тако што је први час у свим одељењима 19. и 20. новембра (групе А и Б) био посвећен овом дану. По један члан УП је присуствовао том часу, прочитао је текст о Конвенцији о правима детета и одигран је Kahoot квиз о правима. До краја часа разговарали су о дечјем праву по избору ученика одељења.

У ОШ „Митрополит Михаило“, Сокобања одржана је промоција акције Ученичког парламента „Безбедно интернет окружење“ у којој су вршњачки  едукатори одржали радионице на ову тему и урађено је истраживање о понашању деце на интернету.

Ученици ОШ „9. српска бригада“ из Бољевца погледли су кратак филм „Дечје сокаче“ на ТВ-у у холу школе који представља Сокак без дискриминације, Трг толеранције, Улицу научених лекција и друга имена ходника у њиховој школи.

Управа школе и Ученички парламент ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Књажевац честитали су Дан детета свим ученицима обавештењем које је прочитано у  свим одељењима. Одржани су часови физичког васпитања на тему права детета, а у млађим разредима приказано прошлогодишње извођење Игроказа.

Прошлогодишњи Игроказ погледала су и деца млађих разреда ОШ „Добрила Стамболић“ у Сврљигу, док су старији разреди спремили паное о правима детета. Одржана је и седница Ученичког парламента посвећена овом дану.

Међународни дан детета, 20. новембар обележен је у партнерским школама ОШ „Слободан Секулић“ Ужице, Прва основна школа краља Петра II, Ужице, ОШ „Алекса Дејовић“, Севојна, ОШ „Петар Лековић“, Пожеге и ОШ „Димитрије Туцовић“, из Чајетине.

ОШ „Нада Матић“ у Ужицу постављена је изложба ученичких радова са темом права детета на живот, недискриминацију, партиципацију, толеранцију, различитост. Ученици су путем разгласа пуштали обавештења о 20. новембру, на сваком одмору је пуштана музика и подсећано на значај Међународног дана детета. Чланови вршњачког тима су одржали радионице у одељењима виших разреда и разговарали о томе како се сналазе у школи, како на њих утиче комбиновани модел наставе, са којим изазовима се суочавају и како се могу решити.  У издвојеном одељењу Гостиница, реализована је радионица за више разреде са циљем уважавања туђег мишљења, осећања, различитости, толеранције, а деца подстицана да развијају критичко мишљење. 

Ученички парламент је спровео анкетирање са ученицима старијих разреда о квалитету доступног образовања током епидемије Ковид-19, о остварености права детета на изражавање сопственог мишљења, поштовању права на недискриминацију, корисност дечијег омбудсмана и предлозима који би му били упућени.

Овај значајан датум обележен је и кроз интегративни приступ настави, као и на часовима одељењског старешине. Са ученицима млађих разреда  разговарало се о важности права на игру, слободно исказивање мишљења и права  на избор. У оквиру различитих наставних предмета правили су  игралиште по својој мери, дизајнирали игре у програму Паинт, неки од њих су правили и своје играчке. Ускоро ће бити завршено и снимање видео прича на тему права детета.

Чланови Рецитаторске секције су истраживали поетске и прозне текстове о детињству, одрастању, детету. Све то су у виду „Малих порука о животу“, креативно пренели на пано под називом „Дете“, настао је  и пано који говори о положају деце са сметњама у развоју у нашем друштву.

Као део акција Ученичких парламената развијених у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, у свих шест партнерских школа у врањском округу, у току су активности којима ученици и наставници истичу важност Међународног дана детета. Уједињени су у циљу промоције важности заштите права детета са акцентом на право на живот опстанак и развој и право на заштиту од дискриминације и насиља, која су у овој ситуацији изазваној пандемијом, нарочито угрожена.

Због тога су сви ОПД тимови са посебном осетљивошћу организовали начин рада уз поштовање свих мера заштите. Мотивисани циљем показали су велику надахнутост и креативност и обрадовали нас квалитетним продуктима:

У школи „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи деца су са својим наставницама написала сценарио „Саге о правима детета“ и по њему урадила представу. Организовали су и изложбу ликовних и литерарних радова који су приспели на расписаном конкурсу.

У школи „Светозар Марковић“ у Врању деца су уз подршку својих наставника написала текст и музику „Песме о правима детета школе Пете“ коју снимају у професионалном студију на зоом платформи. Спот ће бити емитован на он лине часовима одељењског старешине на којима ће се упознати са изводима из правилника о учешћу ученика у одлучивању и о информисању.

Онлине представу о Сајбер насиљу ће видети сва деца у школи „Јован Јовановић Змај“ у Врању.

У школама „Вук Карацић“ у Врању и „Свети Сава“  у Владичином Хану снима се „Игроказ о правима детета“ нашег песника Дејана Алексића.

Кратак филм о заштити од Ковида 19 припремају деца са својим наставницима у школи „Доситеј Обрадовић“ у Врању.

Сви продукти ће бити снимљени и спремни за онлине приказивање. Сценарији ће такође бити део ресурс пакета на пројектном сајту за  добробит све деце.

ОШ „Учитељ Таса“, Ниш  Сви ученици се облаче у плаву боју. Парламент прави онлине презентацију о правима детета и то се пушта првих 5 минута на првом часу у свим учионицама. По један парламентарац улази у старије разреде и даје пример ситуације у којој је прекршено неко право. Деца треба да погоде које је право прекршено и да предложе решење дате ситуације. На свим спратовима се постављају панои на којима ће деца писати поруке. Ради се онлине анкета о томе које право детета је најоствареније, а које најмање остварено у школи.

ОШ „Стефан Немања“, Ниш – ученици од 1. до 4. разреда одгледали су презентацију о правима детета коју су радили ученици 7. разреда (продукт акције ученика након обуке о правима детета; водила се дискусија о правима и одговорностима детета; ученици од 5. до 8. разреда су са својим наставницима говорили о правима и одговорностима детета.

ОШ „Десанка Максимовић“, Чокот – приказивање филма које су снимиле чланице парламента по одељењима на часу одељењске заједнице и у холу школе.

ОШ „Бранко Миљковић“, Ниш – представници ученичког парламента и вршњачког тима су упознати са техником за дискусију под називом „Форум-Театар“. Представљен је форум-театар који је снимила партнерска школа „Свети Сава“. Дискутовано је о правима детета у доба епидемије Ковид-19. Радионица: Кратки форум-театар са текстом на тему „Нећу да носим маску! Па шта ми ко може?“

ОШ „Свети Сава“, Ниш – поред хуманитарне акције, деца су одгледала онлајн форум театар представе коју су претходно снимили њихови вршњаци.

Како су школе обележиле дан детета, погледајте испод:

OШ „Димитрије Туцовић Каплар” Књажевац

ЛИНК1

ЛИНК2

ЛИНК3

ЛИНК4

ЛИНК5

ЛИНК6

ЛИНК7

OШ „Вук Караџић” Књажевац

ЛИНК1

ЛИНК2

OШ „9. српске бригаде” Бољевац

ЛИНК1

ЛИНК2

OШ „Стефан Немања” 

ЛИНК

OШ „Свети Сава”

ЛИНК1

ЛИНК2

OШ „Бранко Миљковић” Бољевац

ЛИНК1

ЛИНК2

ЛИНК3

OШ „Десанка Максимовић” 

ЛИНК

ОШ „Димитрије  Туцовић“, Чајетина 
 
 
ОШ „Нада Матић“, Ужице
 
 
Прва основна школа краља Петра II
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *