МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА У ОШ „НАДА МАТИЋ“

У ОШ „Нада Матић“ у Ужицу, Међународни дан детета обележен је разноврсним активностима. Кроз израду „дрвета наших права“ ученици су се подсетили  права детета о којима је било речи у току Дечје недеље. Овом приликом посебна пажња посвећена је и потреби детета за љубављу и нежношћу. Ученици су лепили на таблу разнобојне стикере на којима су, самостално или уз помоћ учитељице, писали лепе речи којима им се обраћају у породици. Један од задатака је био да деца илуструју најдраже особе, животиње,  играчке или места на која радо одлазе. Идеја да дизајнирају наочаре у којима се огледају њихове жеље посебно је обрадовала малишане.

Чланови Ученичког парламента, Богдан Кузмић, Војка Алексић и Ива Ковачевић осмислили су  радионицу на тему „Вршњачко насиље и дискриминација“ и реализовали је у одељењима III1 и III2. Након што су погледали презентацију и разговарали са едукаторима, ученици су утврдили знања одговарајући на квиз-питања и решавајући асоцијације.

На задовољство младих едукатора, показали су да могу да препознају насиље, знају коме да се обрате уколико су жртве или сведоци насиља, као и да знају како да реагују у случају дискриминације. Педагог школе Севда Рамовић је присуствовала радионици. Истакла је да су реализатори били изузетно мотивисани и да су са лакоћом приближили тему ученицима млађег узраста. Млади едукатори су исказали задовољство и због великог интересовања које су показали ученици трећег разреда.

План Ученичког парламента је да настави са вршњачким едукацијама и одржавањем радионица на сличне теме.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *