И Ниш претходног викенда у знаку права детета

У Нишу је 20. фебруара 2021. године одржана акредитована обука на којој су присуствовали учитељи, наставници и стручни сарадници из школе домаћина ОШ „Бранко Миљковић“, затим из ОШ „Бубањски хероји“, ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Десанка Максимовић“ из Чокота. Иако се обука реализовала у јеку пандемије КОВИД-19, испоштоване су све мере, те је обуци присуствовао максималан број наставника у односу на величину просторије, и водило се рачуна о дистанци, нарочито између представника различитих школа.

Иако су углавном професорке разредне наставе учествовале у овој обуци, већина њих се није сусретала са сличним темама на семинарима, осим теме дискриминације и насиља. Управо из тог разлога су учесници обуке изузетно били задовољни што су добили прилику да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, нарочито оним који се директно или индиректно тичу образовања. Посебна пажња је посвећена партиципативној групи права и важности учешћа деце у животу школе, али и темама као што су формирање стереотипа и предрасуда који доводе до дискриминације и насиља.

Последњи сегменти обуке посвећени су детаљнијем представљању пројекта, постигнутих резултата, али и планова и активности које ће се реализовати у школама до краја календарске године. Такође, учесници су били веома заинтригирани и са пажњом посматрали представљање пројектног сајта са фокусом на ресурс пакет као драгоценим извором материјала, идеја и едукативних садржаја.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб са шест основних школа у Нишу, у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *