АКРЕДИТОВАНА ОБУКА О ПРАВИМА ДЕТЕТА У УЖИЦУ

У суботу, 20. фебруара 2021. године у Регионалном центру за стручно усавршавање запослених у образовању, у Ужицу одржана је обука за запослене из патнерских школа на пројекту „Образовање за права детета“. Акредитована обука под називом „Индикатори остварености права детета у образовању“ окупила је запослене из ОШ „Слободан Секулић“, ОШ „Петар Лековић“, ОШ „Алекса Дејовић“, ОШ „Димитрије Туцовић“ и Прве основне школе краља Петра II.

Изјаве наставнике након обуке погледајте ОВДЕ.

Учесници су имали прилику да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, нарочито оним који се директно остварују у систему образовања.  Кроз практичне примере ближе су се упознали са појмом партиципације и дискриминације у образовном систему. Отворена је дискусија у којој су учесници износили своја богата искуства која се тичу поменутих тема, а заједнички су дошли до бројних идеја у поступку реаговања и решавања одређених ситуација. Отворена је и актуелна тема, која се тиче остваривања права детета на квалитетно образовање током пандемије КОВИД-19.

Акценат је стављен на  наставне  јединице са елементима права детета, које се налазе у Ресурс пакету , на сајту пројекта. Поред тога, урађен је приказ Приручника за рад са ученицима, као и  Индикатора остварености права детета у образовању- Индекса, који им може помоћи да препознају своје одговорности и улоге у процесу остваривања права детета дефинисаних Конвенцијом, као и да планирају активности које ће допринети побољшању ситуације у области права детета.

Током обуке атмосфера је била подстицајна, велики број аргументованих дискусија, квалитетне анализе проблемских ситуација из праксе, допринели су да ово буде изузетно квалитетна обука и по мишљењу учесника и водитеља обуке. Након обуке нас очекује примена стечених знања, у виду реализације часова о правима детета, као и бројних других акција, којима ће се допринети  да деца уче своја права и да их уживају у образовно-васпитном систему.

Обука је реализована у оквиру пројекта ,,Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечје фонадације, из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *