Група из Врања на Програму размене у Трогену, у Швајцарској

У оквиру пројекта Образовање за права детета група из Врања, коју чине 40 деце 2004/2005. годиште и 6 водитеља, у периоду 2-16. априла 2019. учествује на Програму размене са групом из Молдавије у Песталоци дечјем селу, у Трогену.

Првих 5 дана боравка на размени протекло је у упознавању са тимом водитеља-домаћина и интензивном раду на радионицама о идентитету и грађењу тимског духа са вршњацима из Молдавије и њиховим супервизорима. Деца су имала прилике да се упознају са групом вршњака из Швајцарске и њиховим водитељем, који су кратко боравили у Песталоци дечјем селу, у школи у природи и да са њима поделе искуства али и сво своје слободно време за дружење.

 У суботу, 6. априла деца су енергију усмерила на активизам и узела учешће на заједничком протесту у St.Gallenu, у циљу скретања пажње јавности на проблем климатских промена. Била је то јединствена прилика да се информишу о протесту „Fridays for future“ и  дају допринос обележавању Националног дана борбе против климатских промена у Швајцарској. Деца из Србије су одушевљена начином на који су се њихови вршњаци организовали и покренули акције, масовношћу протеста, енергијом коју су млади учесници пренели на улице St.Gallenа током 2 сата трајања протеста, али и приликом да се упознају са локалним становништвом и уоче културолошке сличности и разлике са својим вршњацима. Креативним транспарентима које су сами креирали на припремним радионицама у дечјем селу, пренели су следеће поруке свету: „you are never too small to make a difference“, „time runn out“, „don’t pollute the nature, save it“,„Србија каже НЕ климатским променама“…  Деца из Србије кажу да су након тог дана имали утисак да су са својим вршњацима из Молдавије учинили велику ствар, и да им је управо заједништво дало снагу и омогућило  им да додатно привуку пажњу свих и усмере је на проблем.  Волели би да по повратку у Врање наставе са оваквим активностима и буду агенти промена у својој средини, као и њихови вршњаци у Швајцарској.

Као наставак динамичних активности на радионицама и узбудљивих авантура као што је поменута акција, наредног дана је уследила посета научном центру Швајцарске „Технорама“ и Рајниним водопадима. Деца су због занимљивих научних садржаја у Технорами и интерактивних презентација које су прилагођене свим узрастима и интересовањима, пожелела овакав центар и у Србији и истичу колико је значајно да се сви упознајемо са оваквим садржајима од малена на очигледни начин, по узору на Швајцарце јер ће нам то олакшати али и улепшати будућност. Екскурзију смо наставили посетом Рајне и водопада, уз велелепне пејзаже који одузимају дах, погледом на лабудове и пловке, опуштајућом шетњом и понеком фотографијом за успомену на овај диван дан.

 Пуни утисака али и неисцрпне енергије, са нестрпљењем ишчекујемо сутрашњи обилазак Луцерна и Музеја глечера као и суживот са пуно нових пријатеља из Молдавије и Швајцарске у дечјем селу…

Пројекат у Врању реализује УГ NEXUS-Врање” у партнерству са ОШ Светозар Марковић” и ОШ Јован Јовановић Змај” преко УЦПД а финансира Песталоци дечја Фондација из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *