Фeстивaл дeчиjих прaвa

У Oснoвнoj шкoли „Учитeљ Taсa“ у Нишу у oквиру прojeктa „Oбрaзoвaњe зa прaвa дeтeтa“ oргaнизoвaн je седми пo рeду Фeстивaл дeчиjих прaвa 7. jунa 2019. гoдинe. Фeстивaл су организовали ученици шестог и седмог разреда, а гости Фестивала били су њихови вршњаци, чланови парламената из дугогодишње партнерске школе ОШ „Стефан Немања“   као и из четири нове школе – ОШ „Свети Сава“, ОШ „Бранко Миљковић“, ОШ „Бубањски хероји“ и ОШ „Десанка Максимовић“ из Чокота.

Ученици су имали за циљ да своје вршњаке на креативан начин едукују о томе која су њихова права, али и да на практичном примеру покажу на који начин дечија права живе у њиховој школи.

Ученици су у склопу групних активности дискутовали о томе које су то ситуације када се у шклои крше дечија права, нарочито у погледу дискриминације, али и о ситуацијама које заправо не представљају дискриминацију, али се деца често, уколико сматрају да је учињена нека неправда, позивају на њу. Активности одржане на Фестивалу биле су веома значајне за нове школе, њихове координаторе и чланове ОПД тима, будући да оне представљају увод у хоризонтално учење и трансфер знања на нове школе.

Програм фестивала водили су ученици шестог разреда који су едавно завршили обуку за права детета и осмислили цео програм фестивала, уз помоћ председнице ученичког парламента Тијане Рабађије. Фестивал је окупио стотинак ученика који су са собом понели само позитивне утиске и новостечена знања.

Такође, у оквиру акција осмишљених на обуци за права детета, ученици 6. разреда одржали су и две радионице за своје млађе вршњаке који нису имали прилику да учествују на фестивалу.

Пројекат Образовање за права детета у Нишу реализује Отворени клуб преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *