Још једна студијска посета уживо у Нишу

Отворени клуб из Ниша и његова партнерска школа „Стефан Немања“ одржали су уживо студијску посету у оквиру пројекта “Образовање за права детета“. Дана 28.10.2020. године школу “Стефан Немања“ посетило је 12 наставника партнерских школа: ОШ “Свети Сава“, ОШ “Бубањски хероји“, ОШ “Бранко Миљковић“, ОШ “Десанка Максимовић“. Из школе домаћина су присуствовали школски координатор, наставница која је писала и реализовала наставне јединице – из математике, учитељица, члан ОПД тима и педагошки асистент дечака са сметњама из спектра аутизма.

На самом почетку, након представљања учесника, плана рада и целокупног пројекта у школи, приказан је час математике „Рачунске операције у скупу З и задатак Лилипутанаца“. Циљ часа је био подстицање учешћа и степена информисамости ученика са правима и одговорностима детета у школи, као и систематизација и повезивање особина скупа целих бројева и рачунских операција унутар скупа Z. Поред тога, на часу је посебна пажња обраћана на – развијање апстрактног и аналогног мишљења, као и на учешће ученика у препознавању добрих примера поштовања права детеата у школи. На крају су ученици имали прилике да дају препоруке које делове рада у школи треба унапредити.

Након приказаног часа је отворена дискусија о циљевима и исходима, као и начинима и изазовима кроз које је наставница Душица Марковић пролазила приликом креирања часова на самом почетку пројекта, а како то изгледа данас, када се, како каже „увежбала“.

„Прво писање сценарија часа са елементима права детета деловало је изузетно захтевно и немогуће. Ипак, захваљујући обукама које смо имали у оквиру пројекта, подршци свих чланова ОПД тима, редовним консултацијама и доброј сарадњи, овај процес је сваке године бивао све лакши и занимљивији. Желим и вас да охрабрим да размишљате изван оквира и онда ће вам све бити много лакше“.

Након одгледаног часа, присутни наставници из партнерских школа су имали прилику да виде продукте рада ученичког парламента након одржаног тренинга, да одгледају представу, добију беџеве и да виде сајт који су креирали ученици седмог разреда. Присутни су похвалили проактивност група и било им је драго што су имали иновативне присутпе у раду и информисању вршњака и промоцији права детета. Такође, овом приликом је презентована и пракса избора представника парламента и председника одељенске зајендице.

Последњи сегмент пројекта, који је присутнима био изузетно користан, осносио се на приказ рада по индивидуалном образовном плану, преглед документације, разговор са педагошким асистентом и приказ материјала који учитељица Марија Миловановић креира на виртуалним огласним таблама. Овакав начин рада је посебно похваљен, и у овом делу су учесници имали највише питања.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *