ДЕЧЈА ПАРТИЦИПАЦИЈА У УЖИЦУ- СТУДИЈСКА ПОСЕТА ДЕЦА-ДЕЦИ

У петак, 15.11.2019. године реализована је студијска посета за тридесет ученика из  ОШ „Слободан Секулић“ из Ужица, ОШ „Петар Лековић“ из Пожеге, ОШ „Алекса Дејовић“, из Севојна и ОШ „Димитрије Туцовић“, из Чајетине. Овом приликом ученици су посетили ОШ „Нада Матић“ и Прву основну школу краља Петра II, у Ужицу.

Посета је била веома динамична и ученици су током четворочасовне посете имали прилику да се друже са својим вршњацима,  да уче једни од других и да размењују примере добре праксе из области права детета.

Ученици домаћини су својим вршњацима кроз низ активности показали на који начин се:

  • уче права детета (вршњачке радионице на тему предрасуде, стереотипи, дискриминација, квиз о правима детета, Kahoot квиз);
  • живе права детета (представљање акција Ученичког парламента, реализација конкретних акција са гостима – израда и подела граничника за књиге са порукама из области права детета, интервјуисање четвртака о правима детета, насиљу и толеранцији, презентација резултата мини-истраживања, интервјуисања пролазника о томе шта је толеранција, шта се обележава 16. и 20. новембра).

Реализоване су вршњачке радионице на тему толеранција, предрасуде, стереотипи и недискриминација, које су осмишљене као део  акционог плана, током боравка ученика у програму интеркултуралне размене, у Трогену, у Швајцарској. Ученици су приказали своје презентације и подсетили се свих својих акција, које су настале током пројекта. Након тога су организоване две акције ученичких парламената обе школе. Формиране су  групе у којима су деца израђивала граничнике за књиге, са порукама о толеранцији, ненасиљу, правима детета, а касније су те поруке подељене четвртацима ОШ „Нада Матић“, као и пролазницима који су учествовали у интервјуима.

Након реализације сваке активности, водила се жива дискусија, размењивали су се примери добре праксе и преносила лична искуства. Ученици су стекли увид у активности ученика других школа, упознали су њихове проблеме, чули доста занимљивих предлога и креативних решења. Гости су посетили кутак Ученичког парламента, а у холу школе посматрали су изложене радове, мурале, огласну таблу, кутију поверења и кутију предлога.

Евалуација ученика домаћина и ученика који су били у гостима је показала да је ово било једно незаборавно дружење и да су спојили лепо и корисно. Надају се да ће у наредном периоду бити више вршњачких посета и да ће неке акције организовати заједно.

Студијска посета је организована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, подржан од Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *